Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott inom polisen Fyrbodal, är orolig över långa väntetider på kriminaltekniska utredningar. Bild: Stefan Bennhage
Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott inom polisen Fyrbodal, är orolig över långa väntetider på kriminaltekniska utredningar. Bild: Stefan Bennhage

DNA-analys efter överfallsvåldtäkten tog två månader

Chefen för utredningar av grova brott i Fyrbodal Sten-Rune Timmersjö är kritisk mot de långa väntetiderna för kriminaltekniska utredningar. Han fick vänta i två månader på provsvar efter våldtäkten i Strömstad. På två månader kan en person hinna begå flera nya brott, säger han i en kommentar till Sveriges Radio.

Sveriges Radio har under helgen rapporterat om kraftigt förlängda utredningstider hos Nationellt forensiskt centrum (NFC). Vid årsskiftet tog en analys i medeltal 33 dagar. Nu tar den 50 dagar, enligt Dagens Ekos siffror.

Under vintern har Sten-Rune Timmersjö väntat på analys av fynd efter överfallsvåldtäkten på Tången i Strömstad 13 mars. Till Strömstads Tidning har han sagt att han med analysresultat på bordet kan göra DNA-jämförelser mot brottsregistret och därmed ha en möjlighet att ta in misstänkta för förhör.

Men väntan blev lång. Enligt radions uppgifter har han nu efter två månader fått ett svar. Men den tiden är alldeles för lång, anser Timmersjö. Risken finns att en person begår fler brott medan polisen väntar på tillräckliga data för att inleda förhör.

Timmersjö tycker sig inte heller ha fått någon bra förklaring till att väntetiderna blir längre och längre och säger till radion att det enda svar han fått är att de har mycket att göra. ”Det har vi också”, konstaterar han.

NFC har inlett en så kallad särskild händelse för att snabba på analyser vid fall av särskilt grova brott eller fall där ett brottsoffer är särskilt utsatt, rapporterar radion också.

Förutom riskerna för att en gärningsperson fortsätter att begå brott leder de långa väntetiderna till långa häktningar, i fall där man redan har tydliga misstankar mot en särskild person. Radio Väst berättade under lördagen om ett mordfall i Uddevalla, där en misstänkt 15-åring sitter häktad sedan februari och troligen kommer att förbli häktad fram till sommaren.