Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunalrådet Kent Hansson (S) oroar sig för framtiden. Bild: Jakob Simonsson
Kommunalrådet Kent Hansson (S) oroar sig för framtiden. Bild: Jakob Simonsson

"Det blir inte bra utan Arbetsförmedlingen"

Åtta av tio nyanlända har jobb eller studier två efter det att de flyttat till Strömstad.
– Det känns inte bra att arbetsförmedlingen stängt sitt kontor, säger kommunalrådet Kent Hansson (S).

I flera år har Arbetsförmedlingen (AF) och kommunen samarbetat för att hjälpa nyanlända att etablera sig.

– AF, integrationscenter, förskola, vuxenutbildning och vårt bostadsbolag har hjälpts åt och de har lyckats väl. Åttio procent av de nyanlända har kommit igång med jobb inom två år efter ankomsten, konstaterar Hansson och ser ganska nöjd ut.

– En viktig del av detta ligger på AF och en positiv inställning från vårt näringsliv. Kommunens och AF:s samarbete har varit viktigt. Strömstad ligger i topp bland landets kommuner när det gäller att hjälpa nyinflyttade att få jobb, säger Kent Hansson också.

Lokal kännedom viktig

Men att AF har lyckats ganska väl med att få ut nyanlända på arbetsmarknaden i Strömstad beror också på att de som jobbat med frågan har haft god lokal kännedom om varandra och om företagens behov, menar han.

– När man nu stängt Arbetsförmedlingens lokalkontor är de som förlorar mest de funktionshindrade, lågutbildade och utomeuropeiskt födda. Risken för utanförskap ökar. Förutom det lidandet är risken uppenbar att kostnader flyttas över från staten till kommunerna, menar Kent Hansson.

– Att ha folk på plats som känner det lokala näringslivet och har kopplingarna in i kommunen är viktigt i en liten kommun och förklarar säkert en del framgångar vi har haft med nyanländas etablering.

– Det är klart att samarbetet mellan AF, kommunen, den nyanlände själv och lokala företag, då man gjort upp planer för hur den nyanlände ska komma ut på arbetsmarknaden, haft stor betydelse för framgången här i Strömstad.

Den privata lösningen

Arbetsförmedlingen har lagt ner fler än 130 kontor i landet och förhoppningen regeringen har är att privata aktörer ska ta över.

Kommunens integrationssamordnare Thomas Niklasson är också avvaktande till en framtid utan arbetsförmedlingskontor.

– Kommunen och AF har varit som ett arbetslag, som kunnat följa individerna genom alla stadier. Utan förskola kommer man inte igång med SFI-studier och har man inte SFI kommer man inte ut på arbetsmarknaden och har man inget boende blir det svårt att etablera sig. Här har vi låtit allt samspela, berättar Niklasson.

Han menar att man nu måste försöka hitta nya samverkansformer med AF.

– Men just nu är det svårt att se var vi har dem.