Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ett tiotal personer manifesterade för en klimatomställning på fredagsförmiddagen. Bild: Pontus Johansson
Ett tiotal personer manifesterade för en klimatomställning på fredagsförmiddagen. Bild: Pontus Johansson

De samlades för klimatet vid Stadshusets trappor

Inspirerade av 15-åriga Greta Thunberg, som blivit berömd för sin klimatstrejk i Stockholm, samlades ett tiotal engagerade personer framför Stadshuset i Strömstad på fredagen.

"Klimatstrejken" framför Stadshuset var ganska spontant tillkommen, berättar initiativtagaren Kristina Seiving.

– Jag skickade ut ett mejl till folk med ganska kort varsel, men det spred sig snabbt och här är vi nu, säger hon när tidningen kommer förbi på fredagsförmiddagen.

Karoliina Almhede är en av dem som hörsammat kallelsen och kommit till Stadshusets trappa.

– Jag såg en film med Greta Thunberg där hon uppmanade alla att stå utanför sitt lokala kommunhus. Jag blev inspirerad och tyckte att det lät som en bra idé, säger hon.

Vad vill ni att Strömstads politiker ska göra för klimatets skull?

– Vi har skrivit ett medborgarförslag till kommunen där vi sammanfattar det, säger Kristina Seiving.

I medborgarförslaget vill de att Strömstads kommun fattar beslut om en klimatomställningsplan så att kommunen gör sitt för att nå målet om högst 1,5 graders global uppvärmning.

Bland annat genom att upprätta en "koldioxidbudget", klimatneutrala bostäder, fossilfri energiförsörjning och gröna jobb. De föreslår också att kommunen ska genomföra ett kontinuerligt informations- och folkbildningsarbete i klimatfrågan.

– Detta är i mångas intresse, så det kommer säkerligen bli fler samlingar. Just nu har vi ingen färdig styrning för det, utan vi tar hjälp av mejl, sociala medier och ryktet, men med lite längre framförhållning än den här gången, säger Kristina Seiving.