Upprörd. Peter Dafteryd (C) känner sig förd bakom ljuset av regionpolitikerna i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.
Upprörd. Peter Dafteryd (C) känner sig förd bakom ljuset av regionpolitikerna i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

”De har ljugit för oss”


– Jag har inte längre förtroende för politikerna i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Så säger Strömstads kommunal­råd Peter Dafteryd (C) inför dagens protestmöte på torget.

ANNONS
|

I torsdagens tidning berättade vi att NU-sjukvården beslutat att dra in single responder-bilen under sommarmånaderna i Strömstad och Tanum.

Enligt protokollet från NU-sjukvårdens styrelsemöte den 2 mars, där beslutet togs att dra in jourbilen, har en kopia skickats till Norra hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen.

Men när företrädare för nämnden, bland andra ordföranden Ulrik Hammar (L), besökte Strömstad den 27 mars för att diskutera jourfrågan med kommunens politiker, berättade de inte om beslutet.

Det fick kommunstyrelsens ordförande Peter Dafteryd (C) istället veta av Strömstads Tidning i måndags.

– Ulrik Hammar och de andra nämnde inte överhuvudtaget att single respondern dragits in i sommar. Min tolkning är att de medvetet tigit om det här för att de visste att vi skulle bli förbannade, säger Peter Dafteryd.

ANNONS

Hur ser du på den bristande informationen?

– För oss var ju det avgörande information. Hade de informerat oss då hade vi kunnat reagera på det och försöka tvinga dem att vidta en annan åtgärd. Nu ställs vi inför fullbordat faktum.

– Man kan inte fatta ett beslut som ställer till det på det sättet för oss och sedan medvetet tiga om det.

Har du förtroende för nämnden efter detta?

– Nej. Jag har inte längre förtroende för politikerna i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Om någon ljuger eller undanhåller sanningen, då har man förverkat sitt förtroende, säger Peter Dafteryd.

Strömstads Tidning når Ulrik Hammar (L), ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, på telefon under fredagseftermiddagen.

Varför informerade ni inte kommunpolitikerna i Strömstad om neddragningen, när ni hade ett möte med dem den 27 mars?

– Jag kan inte riktigt svara på det. Men jag beklagar det, det är klart att det hade varit bra om de vetat om det tidigare.

ANNONS

Kommunalrådet Peter Dafteryd säger att han tror att ni tigit medvetet om det.

– Det får stå för honom. Vi har inte velat undanhålla något, vi har nog varit så omedvetna om det här beslutet att vi inte informerade om det.

Men information om beslutet gick ju till er i nämnden direkt?

– Ja, och jag kan ha förståelse för att man blir upprörd i Strömstad. Det här borde de förstås ha fått veta, säger Ulrik Hammar.

I dag klockan 12 hålls protestmöte i Strömstad, där samtliga partier från höger till vänster väntas hålla varsitt tal i frågan.

Fakta: Protestmötet

Det var Lars-Åke Karlgren (V) som sammankallade till protestmöte på torget i Strömstad klockan 12 idag. Detta efter att han nåtts av nyheten om att regionen dragit in single responder-bilen i Strömstad och Tanum under sommaren. Företrädare för samtliga partier har sagt att de ska försöka närvara vid mötet. Vart och ett av partierna har tid till sitt förfogande för ett kort tal.

ANNONS