Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De bygger 256 hyresrätter i Strömstad

Norskägda Betonmast har tecknat totalentreprenadavtal med Strömstad Project Development AB. Vid årsskiftet inleds arbetet med flerbostadshus på Myren i Strömstad. – Vi börjar rivningsarbetet i mars, säger Anders Karlsson, projektchef Betonmast Göteborg.

Byggstart under första kvartalet av 2021 och beräknad inflyttning i slutet av 2022. Så ser tidsplanen ut när Betonmast gör om den tidigare industritomten på Myren till bostadsområde med flerbostadshus med 256 hyreslägenheter i fyra till sju våningar.

Kvarteren Linden och Häggen ligger på cirka 13 800 kvadratmeter och inkluderar även skyddsrum samt parkeringsytor. Det totala ordervärdet ligger på 239 miljoner kronor.

LÄS MER: Slopar bostadsrätter på Myren

– Det skall bli riktigt roligt att komma igång med bygget. Vi har under ett år och i olika format kämpat för det här. Från början var det tänkt att det skulle bli bostadsrätter. Nu blev det ett stort omtag, säger Magnus Attenmalm, VD Betonmast Göteborg.

Brunnit för projektet

Strömstadsbon Anders Karlsson är projektchef för Betonmast Göteborg. Hans kontor ligger intill området som ska bebyggas. I samband med den kommande etableringen har företaget anställt två personer.

– Det här är ett projekt som jag brunnit mycket för. Behovet av hyresrättslägenheter har funnits länge i Strömstad. Jag bortser faktiskt från att vi befinner oss i en pandemi. Vi kommer att ta oss förbi den, säger han.

När gjordes en liknande satsning på hyresrätter i Strömstad?

– Sett till den här storleksordningen är det väldigt länge sedan. Det här är en stor satsning som kommer rätt i tiden. Marknaden för bostadsrätter har kanske blivit mättad. Jag har själv barn som haft stora problem med att få hyresrätt i Strömstad.

Strömstadsbon Anders Karlsson är projektchef för Betonmast Göteborg. Inne på företagets kontor i Strömstad hänger skisser på flerbostadshusen som beräknas stå klara för inflyttning i slutet av 2022. Bild: Thomas Bennelind
Strömstadsbon Anders Karlsson är projektchef för Betonmast Göteborg. Inne på företagets kontor i Strömstad hänger skisser på flerbostadshusen som beräknas stå klara för inflyttning i slutet av 2022. Bild: Thomas Bennelind

Storleken på lägenheterna är i huvudsak ettor och tvåor. Större lägenheter än så blir det inte.

– Efterfrågan på tvåor är stor. Det kommer att finnas ett antal trerumslägenheter, men där stannar det. Jag tycker det är ett modernt tänk. Vi satsar på energi, ska motsvara statens högsta krav på energihus. Vi har inte bortsett från något, säger han.

Vad tror du att bygget av hyresrätter betyder för Strömstad?

– Om vi i Sverige sköter oss kommer vi att övervinna pandemin. Vi kommer också behålla vår relation med Norge. Den försvinner inte över en natt.

– Men många ungdomar som inte har jobb just nu får så småningom återanställning. Sedan har det funnits ett problem med att folk som velat flytta till Strömstad inte kunnat få bostad.

LÄS MER: ”Det här är samhällets största kärnfråga”

I samband med bostadsbygget ser Anders Karlsson möjligheter att öppna arbete för lokala företag.

– Givetvis är det styrt av pengar och offerter, men alla lokala företag som har möjlighet ska kunna få lämna offerter. Det gäller både leverantörer och entreprenörer. Man kortar bland annat transporter och det är miljövänligt.

”Nu börjar det äntligen hända saker i Myrenområdet”

Projekteringen inleds efter årsskiftet. I skrivande stund färdigställs bygglovshandlingar. Byggstart är planerat 1 mars.

– De sista lämnas in på onsdagen, men det kan bli aktuellt med kompletteringar. Jag hoppas och gissar på att det bemöts bra i kommunen.

– Nu börjar det äntligen hända saker i Myrenområdet. Vi börjar rivningsarbetet i mars. Jag känner stolthet över att få vara med om det här, säger Anders Karlsson.

”Vi börjar rivningsarbetet i mars”, säger projektledaren Anders Karlsson. Det innebär att bland annat den gamla nattklubben Amadeus jämnas med marken. Bild: Thomas Bennelind
”Vi börjar rivningsarbetet i mars”, säger projektledaren Anders Karlsson. Det innebär att bland annat den gamla nattklubben Amadeus jämnas med marken. Bild: Thomas Bennelind

Betonmast

Bolaget har verksamhet i hela Norge samt Göteborg, Malmö, Mälardalen och Stockholm. Huvudkontor finns i Oslo och Göteborg. Den svenska verksamheten etablerades 2014 och omsatte under 2019 över 1,3 miljarder SEK. Koncernen omsätter drygt 12 miljarder SEK och har över 1000 medarbetare.

Det totala ordervärdet ligger på 239 miljoner kronor. Projektstart sker under första kvartalet 2021 och beräknad inflyttning är i slutet av 2022.

Källa: Betonmast