E6 vid Knämmotet motorväg väg trafik bilar lastbil lastbilar kommunikationer vägtrafik Knäm
E6 vid Knämmotet motorväg väg trafik bilar lastbil lastbilar kommunikationer vägtrafik Knäm Bild: Karl af Geijerstam

Dåliga bromsar och bristande lastsäkring

En stor trafikkontroll på norska tullen vid Svinesund och på Örje visade att dåliga bromsar och brister i lastsäkerheten är ett vanligt förekommande problem på lastbilar som passerar riksgränsen.

ANNONS
|

Vid en massiv trafikkontroll på Svinesund och på Örje kontrollerades totalt 882 tunga lastbilar mellan söndag och torsdag förra veckan. Av de 66 lastbilarna som blev hänvisade till bromskontroll, hade nästan hälften, 44 procent, dåliga bromsar och 38 procent av dem förbjöds att lämna kontrollområdet.

Av de 389 lastbilar som fick lastsäkerheten kontrollerad hade 21,6 procent (84 fordon) såpass stora brister att de förbjöds att köra vidare.

– En annan obehaglig utveckling är att det ständigt blir fler chaufförer som sätter upp skärmar och dekorationer vid framrutan, vilket ger dålig sikt, säger Øyvind Grotterød, teknisk chef vid Statens vägväsen till Halden Arbeiderblad.

ANNONS

Av de 707 lastfordon som kontrollerades för sikten, fick 10 procent städa undan skymmande objekt innan de fick lov att köra vidare.

ANNONS