Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torbjörn Brunström är enhetschef för barn- och elevhälsan i Strömstad. Bild: Olle Lindeborg
Torbjörn Brunström är enhetschef för barn- och elevhälsan i Strömstad. Bild: Olle Lindeborg

Då ska vaccinering av 12–15-åringar sätta igång

Vaccineringen av barn i åldern 12– 15 år startar vecka 42 i Strömstad och vecka 43 i Tanum. De allra flesta elever kommer att kunna vaccinera sig mot covid-19 på sin egen skola.

Den nationella vaccinationsstarten för barn mellan 12 och 15 år har redan passerat. Den nationella starten var satt till i måndags den 11 oktober.

I Strömstad respektive Tanums kommun kommer det att dröja ytterligare en eller ett par veckor innan vaccinationen kommer igång. I Strömstad startar vaccineringen av åldersspannet 12– 15 år under nästa vecka. I Tanum får eleverna vänta en till vecka. Där startar vaccineringen i början av vecka 43.

– Vaccineringen kommer att ske på skolorna, säger Torbjörn Brunström, enhetschef för barn- och elevhälsan på Strömstads kommun.

– Den stora majoriteten elever är på Strömstiernaskolan, sedan kommer det bli några på Odelsberg, några i Skee och några på Bojarskolan.

Annika Vilhelmsson, på barn- och elevhälsan i Tanums kommun, meddelar i ett mejl till Strömstads Tidning att vaccinering kommer att inledas på Tanumsskolan måndag den 25 oktober. Två dagar senare står skolorna i Backa, Lur och Rabbalshede på tur. Sist ut, torsdagen den 28 oktober, är det vaccinering på skolorna i Hamburgsund, Grebbestad och Fjällbacka.

I Tanum finns information för elever och föräldrar på skolplattformen Unikum. Under denna vecka har eleverna fått kompletterande information om när och var vaccinering kommer att erbjudas. Under veckan delas även blanketter ut till alla elever. För vaccinering krävs både samtycke och hälsodeklaration.

Om en elev vill bli vaccinerad men inte lyckas få sina vårdnadshavares underskrift, då gör man en bedömning

Båda vårdnadshavarna behöver ge sitt medgivande. Västra Götalandsregionen har i linje med de rekommendationer som finns öppnat för att göra mognadsbedömningar på 15-åringar. Om en 15-åring i Strömstad eller Tanum vill vaccinera sig men inte får tillstånd av föräldrarna så går det att få vaccin ändå.

– Om en elev vill bli vaccinerad men inte lyckas få sina vårdnadshavares underskrift, då gör man en bedömning, säger Torbjörn Brunström.

– Det handlar om att avgöra om eleven är mogen nog att fatta ett informerat beslut. Har eleven satt sig in i vad det innebär att göra den här vaccineringen?

LÄS MER: Vaccination mot corona i alla högstadieskolor i Västra Götaland

LÄS MER: Snart börjar barn som är 12 till 15 år att vaccineras