Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Dalenius, verksamhetschef för förskola, kulturskola och bibliotek, säger att cirka 30 procent av personalstyrkan inom förskoleverksamheten saknats på grund av coronasmittan. Bild: Marita Adamsson, Victoria Petersson
Martin Dalenius, verksamhetschef för förskola, kulturskola och bibliotek, säger att cirka 30 procent av personalstyrkan inom förskoleverksamheten saknats på grund av coronasmittan. Bild: Marita Adamsson, Victoria Petersson

Coronasmittan pressar kommunens förskolor

Skyhöga smittal har tvingat flera förskolor i Västsverige att stänga. Riktigt så illa är läget inte i Strömstad, men verksamhetschefen Martin Dalenius beskriver situationen som utmanande.

Antalet coronafall eskalerar i Strömstad. För de senaste två veckorna redovisar Västra Götalandsregionen 144, respektive 188 nya bekräftade fall av covid-19.

Strömstads Tidning rapporterade nyligen om personalkris inom äldreomsorgen i Strömstad. Kommunens omsorgschef Helena Lilliebjelke förklarade: ”Bemanningsläget har förändrats betydligt och vi har en stor frånvaro av personal”.

Flera medier rapporterar också att många förskolor i Sverige tvingas stänga på grund av akut personalbrist.

På söndagskvällen fattade Lidköpings kommun beslut om att förskolorna i kommunen inte kommer att ta emot barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga med annat barn.

Man tar inte heller emot barn i förskolan som fyllt tre år och har 15 timmars förskola i veckan, där föräldern är hemma under tiden.

Man kan absolut benämna det som utmanande

Martin Dalenius, verksamhetschef för förskola, kulturskola och bibliotek i Strömstads kommun, ger sin bild av verksamhetsläget för förskolorna i Strömstad.

– Man kan absolut benämna det som utmanande. Så ser det också ut i de flesta utbildningsverksamheter. Men jag tycker att våra pedagoger och rektorer gör ett fantastiskt arbete efter förutsättningarna.

– Åtgärden som Lidköpings kommun tagit till är något även vi skulle kunna ta till, men det är inte aktuellt i nuläget. Vi försöker bedriva verksamheten så normalt som möjligt. Och detta med hänsyn till barnen.

Hur hög är frånvaron bland förskolepedagogerna?

– Vi har legat på cirka 30 procent. Och det är en hög siffra. Förskolan ska rulla och den är viktig för våra barn. Varje morgon gör vi en stor översyn av läget och koordinerar arbetet med kommunens förskolor.

Martin Dalenius menar också att man planerar efter varje dag.

– Sedan har vi blickarna framåt. Vi vet att det kommer en tid efter pandemin, men då gäller det att alla våra verksamheter kan hålla öppet. Vi vill inte gå den vägen som andra kommuner tvingats gå där de panikstänger, säger han.

Får du många frågor från föräldrar om läget för förskolan?

– Inte jag, men däremot rektorerna. Vi försöker hålla så öppen kommunikation utåt som möjligt. Nu gäller det att hålla i. Och man kan inte sticka under stol med att situationen är tuff. Vi ingår i en av delarna där det är ansträngt. Sedan finns det kommunala verksamheter som har det än tuffare.

Hur ser sjukfrånvaron ut bland pedagogerna inför denna vecka?

– Det är precis som förra veckan. Vi har några enheter med högre frånvaro, och några där fler är tillbaka efter karantän.