Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Kvinnor reduceras till att bara bli kroppsdelar”, sa Clara Henry under sin föreläsning. Bild: Arvid Brandström
”Kvinnor reduceras till att bara bli kroppsdelar”, sa Clara Henry under sin föreläsning. Bild: Arvid Brandström

Clara Henry guidade Strömstadselever i hur man krossar patriarkatet

Under onsdagen föreläste youtubern och författaren för Strömstad gymnasiums elever. Hon pratade kvinnohistoria och om sitt feministiska uppvaknande.

När Clara Henry var 17 år fick hon frågan om hon var feminist. Då hade hon ingen aning om vad det betydde, men svarade ändå ja, mest för att provocera. Efter det sprang hon hem från skolan och började googla på vad det var hon utgett sig för att vara egentligen. Hon blev snabbt bortdribblad av alla genustunga teorier och akademiska termer. Det var först när hon hittade ett citat av Chimamanda Ngozi Adichie som hon förstod att hon svarat rätt:

”En feminist är en person som tror på social, politisk och ekonomisk jämlikhet mellan könen”.

Dessutom fick hon stöd från sin vän Asta, vilket inte var oväsentligt i sammanhanget. Efter den dagen har hon aldrig tvivlat över om hon är feminist eller inte.

I gymnasiets aula beskriver hon sig som en ”trött radikalfeminist” som ska prata om hennes två favoritämnen: feminism och sig själv.

Hon ber dem i publiken att klappa händerna som känner till patriarkatet. Då klappar en liten skara. När hon ber dem som inte har en aning att klappa dånar applåderna. Sedan följer en genomgång av kvinnorörelsens historia med Fredrika Bremer. Också om den organisering som ledde till att kvinnor fick rösträtt 1921.

– Vi har inte fått våra rättigheter för att suffragetterna satt på sina kjolprydda rövar och väntade in att någonting skulle hända. De tjatade, gnällde och stod på barrikaderna. Skrek för sina rättigheters skull och det måste vi fortsätta göra om vi vill ha jämlikhet i världen, sa hon.

Bandet spolades sedan fram till 60-talet då kvinnolöner avskaffades – kvinnor tjänade 30 procent mindre än män oavsett jobb. Dessutom blev p-piller och fri abort något tillgängligt.

Ytterligare en våg av kvinnorörelse kom 2014, i samband med valet. Clara Henry pratar i begrepp som ”black feminism”, ”identitets­feminism” och ”transfeminism” men väldigt lite om sitt andra stora intresse; sig själv. Det dröjer tills Melodifestivalen kommer på tal.

Trots sin insats och publik­siffrorna var fokus på hennes mage som tycktes puta ut under paljettklänningen. Hennes följare på Instagram frågade om hon var gravid och plötsligt tapetserade spekulationen varenda kvällstidnings löpsedel.

– Det är patriarkatet, suckade hon.