Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunfullmäktige sände på torsdagskvällen motionen från Centern vidare till miljö- och byggnämnden för yttrande. Bild: Marita Adamsson
Kommunfullmäktige sände på torsdagskvällen motionen från Centern vidare till miljö- och byggnämnden för yttrande. Bild: Marita Adamsson

Centern vill göra det lättare att bygga på landet utan detaljplan

Gör det lättare att bygga utan detaljplan på landsbygden. Det föreslår Centerpartiet i en motion, som nu gått vidare till miljö- och byggnämnden.

Motionen är undertecknad av Anna-Lena Carlsson, Tore Lomgård, Andreas Hermansson och Morgan Gutke. De noterar att översiktsplanen säger att 75 procent av de bostäder som byggs bör ligga i centralorten, men anser att det också behövs attraktiva boendemiljöer på landsbygden.

Deras förslag går ut på att man ska göra det lättare för enskilda markägare att skapa tomter för försäljning. De vill också ha riktlinjer som säger att det är tillåtet att bygga bostäder i grupper om 5-6 hus utan detaljplan och att det ska skapas förutsättningar för större tomter för dem som vill till exempel odla för husbehov eller bedriva annan småskalig verksamhet nära hemmet.

– Det har bildats en praxis att man kan bygga på max tre tomter utan detaljplan och det har blivit en hämsko, förklarade Tore Lomgård när motionen presenterades i kommunfullmäktige.

Kommunen behöver förtydliga att den är positivt inställd till att det byggs på fristående tomter och tomter i mindre grupper utan att man måste göra dealjplan, anser Centern.

Centerpartisterna fick stöd av Kerstin Karlsson, ny ledamot i miljö- och byggnämnden för Liberalerna.

– Jag vill understryka vikten av motionen. Det finns så mycket restriktioner som hindrar byggande.