Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio, och Per Midtvedt, medicinskt ansvarig läkare, vidhåller att vårdcentralen inte gjort något fel utan bara stärkt patientsäkerheten när man gjorde sin journalsammanställning. Bild: Marita Adamsson
Marlene Midtvedt, verksamhetschef på Capio, och Per Midtvedt, medicinskt ansvarig läkare, vidhåller att vårdcentralen inte gjort något fel utan bara stärkt patientsäkerheten när man gjorde sin journalsammanställning. Bild: Marita Adamsson

Capiochefen: "Vi har inte gjort fel"

– Vi är stolta över det arbete vi har gjort. Det har givit oss hög patientsäkerhet.
Vårdcentralen Capios chef Marlene Midtvedt vidhåller att det inte gjordes något fel i samband med journalomläggningen. Men regionen vill genomföra ekonomiska sanktioner.

Vi har tidigare berättat om hur Västra Götalandsregionen specialstuderat ett antal vårdcentraler som misstänks för att medvetet ha använt journalföringen för att skaffa sig högre så kallade ACG-poäng och därmed höjd ersättning för regionen.

LÄS MER: Capio: "Vi värnade vår patientsäkerhet"

Vårdcentralerna har fått bemöta misstankarna och vid sitt möte 16 oktober hade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) ärendet på sitt bord. HSS håller fast vid sin bedömning att bland andra Capio vårdcentral i Strömstad medvetet använt journalföringen för att höja sina poäng.

Marlene Midtvedt står lika fast vid sin åsikt: När journalsystemet lades om 2017 lät vårdcentralen under en helg kopiera en mängd diagnoser från det gamla systemet till det nya för att säkra att läkarna i framtiden skulle ha god och lätt tillgänglig bakgrundsinformation om sina patienter, bland annat när det gäller kroniska diagnoser.

– Vi har förklarat detta både skriftligt och muntligt och vidhåller våra uppgifter. Vi har fått god patientsäkerhet. Det är svårt att ångra det jobbet, säger hon.

I Hälso- och sjukvårdsstyrelsens kommentar till Capios kommentar står det bland annat att det "ses många icke kroniska diagnoser som inte kräver någon form av uppföljning" bland de kopierade uppgifterna.

Har ni förståelse för om regionen kan se det som onödiga överföringar?

– Det här påståendet har tillkommit nu. Det har inte tagits upp på mötena med oss förut. Vi kommer att ifrågasätta det, säger Marlene Midtvedt.

Så sista ordet är inte sagt ännu?

– Nej, definitivt inte.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen lämnar nu över ärendet till de olika hälso- och sjukvårdsnämnderna, med rekommendationen att genomföra en ekonomisk reglering så att ACG-poängen sänks för de vårdcentraler som anses ha medvetet eller möjligen medvetet ha använt journalföringen för att höja sina poäng.

Hur mycket pengar det kan handla om för Capios del vet Marlene Midtvedt ännu inte.