Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Capio räknar med att bli klar med fas 2 och komma in i fas 3 den här veckan, säger verksamhetschef Marlene Midtvedt. Bild: Jari Välitalo, Thobias Nilsson
Capio räknar med att bli klar med fas 2 och komma in i fas 3 den här veckan, säger verksamhetschef Marlene Midtvedt. Bild: Jari Välitalo, Thobias Nilsson

Capio i Strömstad når fas 3 i veckan

Vårdcentralerna bedömer att det kommer att visa sig ha skett en liten ökning av smittan i Strömstad den här veckan, men inte alarmerande. Vaccinationerna fortsätter, men Bohuslinden får inte mer vaccin den här veckan. Capio räknar med att bli klar med fas 2 och komma in i fas 3.

Bohuslinden är redan i fas 3. Hos dem återstår knappt 500 patienter som tillhör riskgrupper i åldersspannet 18–59 år. När det gäller den gruppen får vårdcentralerna avlastning genom att sjukhuset också vaccinerar. De som har läkarkontakter på grund av till exempel kroniska sjukdomar kan kallas till sjukhuset för att få vaccin.

Vårdcentralerna fortsätter med systemet att ringa in patienter och erbjuder inte webbokning.

– Vi tror det är ett smartare sätt. Vi vet att vi har bokat in så att vi får slut på vaccinet. Både Pfizer och Moderna har kort hållbarhet, säger Charlotte Ericson, verksamhetsledare på Bohuslinden.

Det finns möjlighet att ringa oss, om man vill bli vaccinerad här

Från vårdcentraler med andra system finns exempel på att många som bokat in sig uteblir från sin tid så att personer på reservlistor måste kallas in. Det problemet har vårdcentralerna i Strömstad inte haft. Charlotte Ericson tillskriver det personliga samtalet den uppslutningen.

– Vi har pratat med dem och de kommer verkligen.

Hon gissar att en del annars får tid på mer än en plats och tar den som går snabbast.

Man ska enligt regionen kunna välja var man vill bli vaccinerad. Hur gör man det om det är vårdcentralen som ringer?

– Det finns möjlighet att ringa oss, om man vill bli vaccinerad här, säger Charlotte Ericson.

Vi kan vaccinera löpande varje dag

Bohuslinden har under vaccinationsperioden genomfört ett par massvaccineringar, vilket inte Capio har gjort.

– Vi har fått låna lokaler på bottenvåningen i huset, så vi kan vaccinera löpande varje dag. Det fungerar bra och säkerställer också att det inte kommer för många människor samtidigt, säger Capios verksamhetschef Marlene Midtvedt.

Det avtal med en extern vaccinatör som regionen ska sluta inför fas 4 var på måndagsförmiddagen inte klar. Det var på måndag förmiddag fortfarande inte klart. Enligt vaccinsamordnare Kristine Rygge skulle kunna vara klart senare under måndagen eller på tisdag.

Enligt regionens planering ska de som vaccineras i fas 4 och är mellan 50 och 59 år gamla kunna boka tid från vecka 20 och de yngre, 18-49 år, från vecka 23. Bokning ska ske via 1177.se eller via telefon.

LÄS MER: Ännu en massvaccinering vid Bohuslinden