Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Midtvedt är verksamhetschef på Capio vårdcentral i Strömstad och han hoppas att många tar chansen på lördag.  Bild: Victoria Petersson, Robin Aron
Per Midtvedt är verksamhetschef på Capio vårdcentral i Strömstad och han hoppas att många tar chansen på lördag. Bild: Victoria Petersson, Robin Aron

Capio öppnar för drop in-vaccination på lördag

På lördag är det ”den stora vaccinationsdagen” i Västra Götaland och i Strömstad håller Capio vårdcentral öppet för drop-in under ett par timmar på lördagen.
– Vi ser att vi ligger lite efter i Strömstad så vi hoppas på ett bra flöde under lördagen, säger Per Midtvedt, verksamhetschef på Capio vårdcentral i Strömstad.

Det är regionens initiativ att ha en dag där drop in-vaccinering blir möjlig på flera platser i Västra Götaland. Syftet är att få fler att vaccinera sig, som ännu inte tagit sin vaccindos. I Strömstad kommer Capio vårdcentral att hålla öppet mellan 10 och 14 på lördag, och Capios personal kommer finnas på plats och vaccinera de över 16 år som vill vaccinera sig.

Per Midtvedt är verksamhetschef på Capio vårdcentral i Strömstad och han hoppas på att många tar chansen på lördag. Både dos ett och dos två kan man ta på plats förklarar han.

– Det känns bra att kunna hjälpa till och vaccinera, vårdcentralerna har ju inte vaccinerat i fas fyra då vi tagit hand om de som är sjuka. Men tanken är att vi framöver ska fortsätta vaccinera med de extradoser som kommer senare, säger Per Midtvedt.

Icke-akuta operationer eller behandlingar har tvingats skjutas upp då sjukvården har varit under ett enormt tryck under coronapandemin.

– Vi märker av den vårdskuld som det talas om. Det är många som valt att vänta med att söka vård, säger han.

Därför känns det bra att kunna erbjuda vaccinering på lördag och motivera våra patienter att ta sin vaccindos

Vad kan konsekvenserna bli av det?

– Ja, vi befarar en ökad sjuklighet, både fysiskt och psykiskt.

LÄS MER: Han har vaccinerat tusentals Strömstadsbor

Bland de patienter listade hos Capio har något färre vaccinerat sig jämfört med de patienter listade hos Bohuslinden.

– Vi jobbar med detta, och därför känns det bra att kunna erbjuda vaccinering på lördag och motivera våra patienter att ta sin vaccindos.

Man tar ett samhällsansvar om man vaccinerar sig menar Per Midtvedt. Risken att sprida smittan vidare är mindre om man är vaccinerad. Bild: Victoria Petersson
Man tar ett samhällsansvar om man vaccinerar sig menar Per Midtvedt. Risken att sprida smittan vidare är mindre om man är vaccinerad. Bild: Victoria Petersson

Han säger att han ser att det är i åldersgruppen 20 till 40 år som ligger lite efter.

– Bland våra äldre patienter har både vi och Bohuslinden en bra täckning.

I Strömstad har 83,7 procent av de över 16 år fått en dos vaccin (9 122 personer), och 74,4 procent är färdigvaccinerade (8 108 personer). Tanum ligger lite före med 87,5 procent som fått en dos vaccin (9674 personer) och 79,6 procent färdigvaccinerade (8 698 personer). Detta enligt siffror från Folkhälsomyndigheten som uppdateras varje torsdag.

Min uppmaning är att vaccinera sig

Han betonar att han uppmanar folk att ta sin vaccindos.

– Det är mycket fake news, så jag kan förstå att man kan bli förvirrad. Några kanske tänker att "jag är ung och frisk", men man förhindrar att sprida smittan vidare om man är vaccinerad.

Man tar ett samhällsansvar om man vaccinerar sig menar Per Midtvedt. Risken att sprida smittan vidare är mindre om man är vaccinerad.

– De som ligger på iva nu är i stor grad ovaccinerade, det är väldigt få som fått båda vaccindoserna som behöver sjukhusvård. Min uppmaning är att vaccinera sig.

– Vi har gott om vaccin så det ska räcka, säger Per Midtvedt.

Kvarterskliniken i Tanum håller också öppet för drop-in på lördag. Kronans apotek i Strömstad har öppet måndag till fredag där både tidsbokning och drop-in är möjligt. Fram till vecka 44 finns möjlighet att vaccinera sig där. Heartbeat på Tanum shoppingcenter håller också öppet för tidsbokning och drop-in under vissa dagar under veckorna. Vårdcentralen Bohuslinden har sedan en tid tillbaka inbokade utvecklingsdagar men hade önskat att de kunde varit med på lördagen, skriver verksamhetschef Charlotte Ericson.