Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Budgeten klubbad för nästa år: Mer pengar till skola och omsorg

Under torsdagens kommunfullmäktige röstades majoritetens budgetförslag igenom. Dessutom klubbades yrkanden som betyder ökade resurser till skolan.

Hemtjänsten på Koster, ökad lärartäthet i grundskolan och utbildning av lärare i kommunen som saknar behörighet eller legitimation. Det är prioriterade delar i nästa års kommunkassa.

När majoritetens budgetförslag röstades igenom var det med 23 röster mot 16. Efter det röstades även tre yrkanden från SD igenom, ett från V och ett från Fi.

Fi fick igenom sitt förslag om att skjuta till 1,5 miljoner kronor för ökad lärartäthet i grundskolan. Det kan betyda en investering i ett tvåpedagogsystem, vilket betyder att det alltid ska vara två lärare i klassrummet samtidigt.

Mer pengar till skolan kommer från Vänsterpartiets yrkande om en pott på en miljon per år, under resten av mandatperioden, för att utbilda kommunens lärarkår.

- Det finns lärare med ämnesbehörighet men som saknar den pedagogiska behörigheten. Då kanske man kan gå ner 20 procent i tjänst och studera resten. Men det är bara ett exempel på hur det skulle kunna se ut, detaljerna är inte satta, säger Kent Hansson (S), kommunalråd.

SD valde att bryta ner hela sitt budgetförslag till elva yrkanden. Tre av dem röstades igenom: en översyn av drift och förvaltningsorganisationen, att utreda barnomsorg på obekväma arbetstider och ta bort en investering på bogserbåt.

16-gruppen (M, MP, L och C) bröt inte ner sitt budgetförslag som SD. Kent Hansson tror att de hade fått igenom några av sina idéer om de gjort det.

- Utbildningssatsningen låg i 16-gruppen och fick fäste. Det var V och Fi som plockade upp de förslagen och det var jättebra, säger Kent Hansson.

Ett annat förslag från 16-gruppen var att lägga ett par hundra tusen kronor på en översyn av kommunens fastigheter.

- Det var en post på 200 000 på lokalsamordnare, hade man yrkat på de sakerna från oppositionen tror jag att de hade fått igenom det, säger Kent Hansson.

I majoritetens förslag som röstades igenom ryms det en pott på 2,25 miljoner kronor för att genomföra en förbättring av hemtjänsten på Koster och upprätthålla en dagverksamhet inom demensvården i kommunen.

16-gruppens budgetförslag låg nära hjärtat för Mikael Cederbratt (M). Ändå ville han inte plocka russin ur den kakan för att göra till enskilda yrkanden

- Det är en av de bästa budgetar som jag varit med och utarbetat. Det var helhetsperspektivet som var så bra. Vi tyckte inte att vi skulle ta vissa delar. Det är vår politik eller majoritetens politik. Inte majoritetens politik och delar av vår, säger han.

Dock hade M tre egna yrkanden, vilka alla avslogs. De föreslog att bygga ny simbassäng, ta bort nyanländas förtur i bostadskön och att införa trygghetsstråk i centrum. Frågan om bostadskön fick Marielle Alvdal (Fi) att reagera.

- Ett sådant förslag kan skapa ett mer rasistiskt Strömstad, sa hon i kommunfullmäktige.

Det valde Fredrik Eriksson (SD) att svara på.

- Att det skulle göra Strömstad mer rasistiskt, det är så jäkla låg nivå på debatten. Det är en fruktansvärd anklagelse. Det finns ingenting i det som Moderaterna säger som handlar om ras och rangordna människor utifrån det, sa han.

- Vi är ute efter att det ska bli lika regler för en Strömstadkille eller Strömstadtjej eller var personen är ifrån men så är det inte i dagsläget. Därför ville vi likställa det, säger Mikael Cederbratt (M).

I stort är han inte helt missnöjd med budgeten.

- Den är ganska okej men inte tillräcklig, säger Mikael Cederbratt (M).