Bostadssatsning första steg enligt kommunalrådet


– Ett steg i rätt riktning, men det behövs fler steg. Det säger Strömstads kommunalråd Ronnie Brorsson med anledning av att regeringen föreslår ett antal åtgärder för att öka tillgången på hyreslägenheter.

ANNONS
|

– Det känns som om man fått upp ögonen för problemet, det finns ett stort behov av hyresrätter runt om i Sverige, fortsätter Ronnie Brorsson. Arbetsmarknaden blir mer mobil, men man kan inte räkna med att människor som flyttar ska köpa bostadsrätt eller villa med detsamma. Därför är det så viktigt att det finns hyresrätter.

Ronnie Brorsson pekar på dilemmat att där det finns lägenheter finns det inte några jobb och där det finns jobb finns det inte några lägenheter.

– Frågan är viktig för Sverige eftersom bostäder är en förutsättning för att människor ska kunna ta de jobb som finns. Man kan pendla, men inte hur som helst. Att pendla från Dalsland till Strömstad lönar sig inte.

ANNONS

Ronnie Brorsson understryker också att det är viktigt att se helheten.

– Människor som funderar på att flytta till Strömstad frågar sig i första hand vad det finns för barnen; finns det barnomsorg och ett rikt föreningsliv. Därför är det så viktigt att vi öppnar tre nya förskoleavdelningar.

Regeringens förslag handlar om förändrade regler för uthyrning av privatägda bostäder, sänkt fastighetsavgift för lägenheter i flerbostadshus samt förlängd avgiftsfrihet vid nybygge. Parallellt tillsätts ett antal utredningar för att förbättra bostadsmarknaden.

När det gäller privatägda bostäder föreslås förändrade regler som gör det möjligt för ägaren att täcka sina kapital- och räntekostnader för bostaden samtidigt som schablonavdraget höjs från 21000 till 40000 kronor för den som hyr ut sin bostad.

För att öka drivkraften för nybygge föreslås att fastighetsavgiften för flerbostadshus sänks samt att avgiftsfriheten vid nybygge förlängs till 15 år. Detta föreslås gälla även för byggnader som färdigställs i år. Andra åtgärder är att sänka fastighetsavgiftens takbelopp per lägenhet samt förlänga tiden för hyror som kan ge kostnadstäckning vid nyproduktion, så kallade presumtionshyror.

Regeringen menar att dessa åtgärder gör det mer lönsamt att bygga samtidigt som det dämpar hyresutvecklingen för de boende.

ANNONS