Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Bilhandlaren kör vidare med seniorboende

Förskolan Arken på Karlsgatan ska byggas om till 24 hyreslägenheter i ett så kallat seniorboende. Det är i alla fall vad Peter Nilsson, som köpte skolbyggnaden för ett halvår sedan, vill. – Jag vet att det här kan bli en bra grej. Kanske ska jag bo där själv, säger han.

Förskolan är på väg att flytta till nyare kommunala lokaler. När skolan blev till salu slog Peter Nilsson till. Han hade sålt sitt framgång­rika bilföretag ”Nilsson Bil” till en stor bilkedja när han upptäckte att det inte gick att sitta still.

Sedan dess är Peter Nilsson aktiv inom fastighetsbranschen, och om allt går som tänkt blir Arken ett flaggskepp i hans nya affärsområde.

– När förskoleverksamheten upphör nästa år hoppas jag att kommunens detaljplan för området är ändrad. Då kan jag bygga om huset till 24 mindre hyresrätter, specialdestinerade för äldre från 65 och uppåt. Den åldergruppen vill ofta ha ett lättare liv i hyfsat billiga hyresrätter. Till det bjuder vi tryggheten i att ha sjukvårdskunnig personal inom räckhåll och kanske en restaurang också, ­berättar Peter Nilsson.

I ansökan om planbesked för ändring av detaljplanen i kvarteret Fjällskivlingen (där Arken ligger) framgår bland annat att Peter Nilsson tänker sig ett ”seniorboende för pensionärer som fortfarande är vid god fysisk och mental hälsa”.

Kan det bli ett bekymmer med var man ska dra gränsen för när någon inte är tillräckligt frisk för att flytta in?

– Nej, det tror jag inte. I förekommande fall kanske en läkare eller sjuksköterska kan bedöma om en pensionär klarar det mesta själv. Men det där känner de flesta på sig själva också, menar jag.

I ansökan om planbesked framgår vidare att Nilssons senior­boende utrustas med trygghetslarm, sjukvårdskunnig personal i närheten samt frisör och fotvård i nära anslutning.

– Arken har en fantastisk utsikt mot Strömsvattnet. Bara det är säkert något som gör att människor mår bra. Vi ska också ha gemensam matsal där hyresgästerna kan få färdiglagat. Både där och i husets träningslokal kommer man att kunna ha socialt umgänge, ­säger Peter Nilsson och berättar att han tänker bygga till så att huset innehåller 24 lägenheter på 33–40 kvadratmeter.

Byggrätten behöver utökas med 700 kvadratmeter. Trygghetsboendet hamnar centralt i Rödsområdet, nära skog och vatten.

Vad kommer det att bli för hyresnivåer, tror du?

– Man ska inte spekulera för mycket, så tidigt i processen. Men vi talar kanske om 8 000 kronor i månaden för en tvårummare. Det är ju en trivselfråga att ha råd att bo bra, säger Peter Nilsson.