Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aulan i Strömstads gymnasium är betydligt större än den normala fullmäktigesalen, Fars Sal i Stadshuset. Bild: Victoria Petersson
Aulan i Strömstads gymnasium är betydligt större än den normala fullmäktigesalen, Fars Sal i Stadshuset. Bild: Victoria Petersson

Beslut utan debatt men med munskydd

Kommunfullmäktige möts fysiskt för att bland annat fatta beslut om nästa års budget. Men någon maratondebatt blir det inte. Mötestiden ska hållas nere.

Gruppledarna för de olika partierna har diskuterat formerna för hur fullmäktigemötet ska genomföras i en tid av ökad smittspridning och alla är eniga, säger fullmäktige ordförande Ronnie Brorsson (S).

Eftersom det gäller en så viktig fråga som budgeten och teknik kan kärva så att ett digitalt möte måste avbrytas väljer Strömstads kommunfullmäktige att träffas fysiskt, i gymnasiets aula.

– Vi har en lokal för cirka 500 personer och är 39 ledamöter. Vi kan hålla distans.

Det kommer dessutom att finnas handsprit vid talarstolarna och ingången och munskydd kommer att delas ut.

Läktaren öppnas i salen för den som önskar sitta med extra avstånd och fika kommer ledamöterna att få göra på sina platser.

Målet är också att halvera mötestiden. Strömstads fullmäktige har annars haft en tendens att debattera budgeten mycket länge. Men nu blir det ingen debatt, enbart presentationer.

– Kommunstyrelsen får 20 minuter på sig att presentera sitt förslag. Sedan får oppositionspartierna 15 minuter var, förklarar Ronnie Brorsson.

Efter detta följer ingen debatt utan man går till beslut.

Det finns fem budgetförslag: Kommunstyrelsens (bakom det står S, KD, V och Fi), Moderaternas, Liberalernas, Centerpartiets och Miljöpartiets. Sverigedemokraterna lägger inget eget budgetförslag utan ett antal yrkanden och får också 15 minuter för att förklara sina ståndpunkter.