”Den kraftiga avrådan har följts. De anhöriga har förstått läget”, säger kommunens säkerhetssamordnare Peter Dafteryd (arkivbild).
”Den kraftiga avrådan har följts. De anhöriga har förstått läget”, säger kommunens säkerhetssamordnare Peter Dafteryd (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Besöksförbud på äldreboenden till 28 februari

Från onsdag 10 februari gäller besöksförbud på Strömstads särskilda boenden. Folkhälsomyndigheten beviljade under måndagen kommunens ansökan. Förbudet gäller till 28 februari.

ANNONS
LocationStrömstad||

När smittan dramatiskt sköt i höjden i Strömstad i början av februari ansökte kommunen om tillstånd att införa besöksförbud på särskilda boenden för att hindra att smittutbrott bland de gamla.

I väntan på Folkhälsomyndighetens beslut har boendena mött förfrågningar om besök med en kraftig avrådan.

Har ni fört någon diskussion om att bryta lagen och införa besöksförbudet på eget bevåg innan beslutet kom för att slippa risken för smitta under väntetiden?

– Nej, det har vi inte diskuterat. Vi har diskuterat förbud minst en gång i veckan men inte haft skäl att ansöka förrän smittspridningen ökade, säger chefen för äldreboendena Joakim Möller.

ANNONS

LÄS MER: Snabbtester på gång till omsorgspersonalen

Det behövdes ingen sådan stängning innan beslutet kom, anser säkerhetssamordnare Peter Dafteryd; Strömstadsborna har förstått allvaret.

– Den kraftiga avrådan har följts. De anhöriga har förstått läget. Smittskyddsläkaren ville att vi skulle kommunicera ut att vi gjorde ansökan.

Anhöriga har visat förståelse från avrådan sedan smittspridningen tog fart. Nu är besöksförbudet formellt beslutat (arkivbild).
Anhöriga har visat förståelse från avrådan sedan smittspridningen tog fart. Nu är besöksförbudet formellt beslutat (arkivbild). Bild: Marita Adamsson

På boendena börjar nu vaccineringen att närma sig slutförandet. Men det innebär inte att restriktionerna lättar.

– Vaccinet innebär inte någon garanti för att inte bli smittad, bara mot svår sjukdom. Men de gamla på särskilda boenden är ofta känsliga även för lindrig sjukdom, påpekar Joakim Möller.

LÄS MER: 106 nya fall bekräftade i Strömstad: "Allvarligt läge"

Dessutom är ju personalen ännu inte vaccinerad. Vaccineringen av omsorgspersonal skulle ha startat vecka fem men försenade vaccinleveranser har gjort att den inte kommit igång. Den beräknas starta inom de närmaste veckorna. Planering pågår för fullt.

Redan nästa vecka är det meningen att kommunen ska börja snabbtesta omsorgspersonalen inför varje arbetspass med så kallade antigentest, berättar medicinskt ansvarig sjuksköterska, Lena Olsson.

– Det ger en trygghet även om det inte är hundraprocentigt. Om någon upptäcks ha smitta kan den skickas hem, säger Joakim Möller.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: ”Folk i arbetsför ålder som dominerar smittan”

ANNONS
ANNONS