Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Bert Karlsson: ”Vi håller fast vid Hällestrand”

Bert Karlsson gör sig inte av med flyktinganläggningen i Hällestrand. – Det kan ändra sig snabbt, säger Bert Karlsson, vars bolag Jokarjo gjorde en vinst på ­nästan 130 miljoner kronor i fjol.

Bert Karlsson är VD för Sveriges största bolag för flyktinganläggningar, Jokarjo. Förra året gjorde bolaget sitt bästa resultat hittills. Omsättningen fördubblades i fjol och därmed även vinsten – från 62 miljoner till nästan 130 miljoner.

– Det stämmer. Det hände jättemycket förra året, som du vet så hade vi fullt upp och ett tag öppnade vi en ny anläggning om dagen. Nu har vi stängt de flesta och i år räknar jag med att vi går ner med 60 procent på flyktingverksamheten, säger Bert Karlsson.

Vinsten består till övervägande del av skattepengar. Men Bert Karlsson har inga etiska problem med den ekvationen.

– Allt återinvesteras i Sverige, och vi skattar i Sverige. Jag gör precis som Löfven säger att vi ska göra, företagen ska investera tillbaka pengarna. Och jag har skapat massor av jobb.

En av anläggningarna ligger som bekant i Hällestrand. Anläggningen stängde måndagen den 6 mars, då de sista asylsökande bussades iväg till Restad gård i Vänersborg.

Men Bert Karlsson har inte gjort sig av med Hällestrand – hyreskontraktet löper vidare med ägarna, BRF Strandkusten.

– Nä, nä, jag håller fast vid anläggningen än så länge. Det är Migrationsverket som bestämmer och de har ingen framförhållning. De kan plötsligt ringa och fråga om jag kan öppna igen om en vecka.

Och då är du redo att öppna Hällestrand igen?

– Ja, ja.

Finns det personal som kan kallas in med så kort varsel?

– Ja visst, det ordnar vi i så fall. Du vet, vi kan ringa några samtal och så har vi folk som kan börja jobba i morgon om det är så.

Men det kommer ju betydligt färre flyktingar till Sverige i dag...

– Det kan öka snabbt igen, jag tror inte att Migrationsverket kan förutse det. De driver sina egna boenden, men de är dyra i drift jämfört med våra, och skulle det komma fler flyktingar så kommer de att ringa mig, det är jag övertygad om.

När flyktingverksamheten gått ner har Bert Karlsson i stället investerat i andra branscher. Bland annat villavagnar, i bolaget Mobile Homes som han driver tillsammans med ”Arga snickaren” Anders Öfvergård.

– Där räknar jag med att omsättningen ökar med 100 miljoner i år. Vi ska upp i en miljard i omsättning med Jokarjo och alla dotterbolag, säger Bert Karlsson.