Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arbetslösheten i Strömstad minskar och ligger nu på 5,5 procent. Bild: Jakob Simonson
Arbetslösheten i Strömstad minskar och ligger nu på 5,5 procent. Bild: Jakob Simonson

Arbetslösheten fortsätter att minska

I april var arbetslösheten i Strömstad 5,5 procent – något lägre än i riket som helhet. I Tanum låg siffran på 4,7 procent.

Arbetslösheten har minskat något i bägge kommunerna i år jämfört med förra årets aprilmånad, då den låg på 5,9 procent i Strömstad och 5,0 procent i Tanum i april 2018.

När man tittar på arbetslösheten för ungdomar mellan 18 och 24 år är siffran för årets aprilmånad 4,3 procent i Strömstad (en minskning med 0,3 procentenheter) och 4,4 procent i Tanum. Det är bra mycket lägre än i riket som helhet, där siffran är 7,8 procent, och även jämfört med snittet i Västra Götalands kommuner, som är 6,5 procent. I Tanum har ungdomsarbetslösheten minskat med 1,5 procentenheter.

Överlag minskar arbetslösheten något i hela Västra Götaland. I april var arbetslösheten 6 procent i regionen, en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med april 2018. Lägst är siffran i Öckerö kommun, med 2,5 procent, och högst ligger Åmål med 12,9 procent arbetslösa.

Trenden med allt färre inskrivna arbetslösa ungdomar (18-24 år) fortsätter, och antalet har mer än halverats i regionen de senaste fem åren. Det beror enligt Arbetsförmedlingen på att unga har gynnats av den starka arbetsmarknaden, och effekten förstärks av minskande ungdomskullar.

Arbetslösheten bland utrikes födda i regionen var i april den lägsta på tio år.

– Antalet utrikes födda som är inskrivna som arbetslösa har minskat varje månad det senaste året. Arbetsgivarna har ett stort behov av arbetskraft och det är viktigt att vi tar tillvara kompetensen och arbetsförmågan inom alla grupper, säger Fredrik Mörtberg, analytiker på Arbetsförmedlingen.