Arbetslösheten ökar kraftigt i Strömstad

Andelen arbetslösa i Strömstad har den senaste månaden ökat med 14,5 procent.

ANNONS
LocationStrömstad||

Andelen arbetslösa i Strömstad har den senaste månaden ökat med 14,5 procent. Den totala arbetslöshetsnivån i staden ligger i dag på 6,5 procent.

De kommuner där andelen arbetslösa ökat mest i landet under mars jämfört med februari är Arjeplog, Strömstad, Värmdö, Åre och Dorotea.

Flera faktorer spelar in när det gäller i vilken grad en kommun påverkas – bland annat vilken näringsstruktur som finns, pendlingsmöjligheter till andra städer och vilken åldersgrupp de arbetsföra invånarna tillhör, enligt Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Generellt drabbas de kommuner vars näringsliv till stor del består av besöksnäring eller tjänstesektorn. Kommuner i nära anslutning till större städer och där invånarna pendlar till arbeten inom de här sektorerna påverkas också mycket, säger Sandra Offesson till TT.

ANNONS

Än så länge är det främst mer osäkra anställningarna som drabbas, som tillfälliga anställningar och timanställningar.

– I hela riket var det många som skrev in sig kring månadsskiftet mellan mars och april. Det ligger också i linje med att olika typer av kontrakt kan ha gått ut, säger Sandra Offesson.

Högt upp på listan av hårt drabbade kommuner finns Strömstad, där andelen arbetslösa har ökat med 14,5 procent senaste månaden, och arbetslösheten ligger nu på 6,5 procent. De två dominerande näringarna i kommunen som genererar flest arbetstillfällen är gränshandel och besöksnäring. Att gränsen till Norge har stängts har en kraftig påverkan, berättar Kent Hansson, ordförande i kommunstyrelsen.

– Näringslivet är till stor del uppbyggt på norska besökare. Nu är det är som en grekisk ö i november. Vanligtvis är det fullt med besökare från Norge året om som handlar, bor på hotell och äter på restaurang.

Stora köpcentra i kommunen har permitterat i stort sett all personal. Enligt Kent Hansson finns en överhängande risk att många företag går i konkurs.

– Alla kommuner har det tufft, men jag tror inte att det är så många andra kommuner som är beroende av två näringsgrenar, som båda är avslagna. Jag är djupt oroad. De stora livsmedelskedjorna klarar sig för de har en uthållighet. Men jag är orolig för småbutiker och mindre restauranger.

ANNONS
ANNONS