Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kontoret stänger. I stället får man boka besök via webben - eller sköta sina ärenden digitalt. Bild: Jakob Simonson

Arbetsförmedlingens drop-in stänger i Strömstad

Torsdagen var den sista dagen då Arbetsförmedlingen höll öppet för allmänheten i Strömstad. Framöver ska man i stället boka besök via webben.

Från och med kommande vecka kommer det inte längre att vara möjligt med några spontanbesök på Arbetsförmedlingen i Strömstad. Som Strömstads Tidning berättat tidigare gör den stora neddragningen av myndighetens resurser att Strömstad blir kvar, men med personal som kommer att resa upp från Uddevalla för bokade besök, medan kontoret i Tanum stänger helt.

– Kontoret i Strömstad kommer att finnas kvar, men till hösten kommer vi att koncentrera hela vår personalgrupp till Uddevalla. Vi stänger ju även kontoret i Munkedal. För bokade besök på Arbetsförmedlingen kommer då personal att resa upp från Uddevalla till Strömstad vissa dagar i veckan, säger Anna Johansson, enhetschef för Arbetsförmedlingen i Bohuslän.

Vad händer med personalen i Strömstad?

– Några av dem kommer att jobba från Uddevalla i fortsättningen. Ett antal medarbetare i Bohuslän har blivit uppsagda och kommer att fasas ut under året. Vi har en del personal som redan är placerade på andra kontor men har uppdrag i Strömstad, så jag kan inte säga exakt hur det ser ut kontor för kontor – men vi har varslat totalt 28 anställda i Bohuslän om uppsägning.

Det är redan ett antal i personalen som slutat självmant, berättar Anna Johansson.

– Man har ju vetat att det här är på väg efter de stora sparkrav som kom med budgeten (M-KD-budgeten som röstades igenom i riks­dagen, reds. anm.). Så en del har sökt sig bort från oss. Vi ser att vi nästan har en halvering av personalen från 1 januari till sista december i år. Så det är en stor omställning.

Hur ska de arbetssökande i Strömstad göra nu?

– Det är ju redan så att det finns en hel Arbetsförmedling digitalt. Platsbanken finns ju på nätet, men mycket annat också – du kan skriva in dig på Arbetsförmedlingen, du kan till exempel ta del av söka jobb-kurser digitalt, eller ha ett personligt möte med en arbetsförmedlare över nätet. Om man har behov av ett fysiskt möte, till exempel personer som av olika skäl står längre från arbetsmarknaden, så kan man fortsatt boka ett möte i Strömstad på telefon eller på nätet. Och då kommer det att finnas personal som reser upp till Strömstad för det mötet.

Hur pass säkert är det att det blir så här i fortsättningen – det ska ju läggas en höstbudget också?

– Ingenting är hugget i sten. Allt detta är politiska beslut som vi har att förhålla oss till, och det kan förändras över en dag. Men det här är det vi planerar för, säger Anna Johansson.