Leif Johansson är chef med inriktning på arbetsgivare inom Arbetsförmedlingen Fyrbodal.
Leif Johansson är chef med inriktning på arbetsgivare inom Arbetsförmedlingen Fyrbodal. Bild: Johanna Josephsson

Arbetsförmedlingen: Tufft för företagen vid gränsen

Det är historiskt höga varseltal i Sverige och särskilt hårt slår coronakrisen mot handel, hotell och restauranger – branscher som norra Bohuslän i hög grad lever på. – Gränshandeln har ju fått det riktigt tufft när flödet stannat upp helt och hållet på grund av den stängda gränsen, säger Leif Johansson, chef vid Arbetsförmedlingen Fyrbodal.

ANNONS
LocationStrömstad||

Hälften av småföretagen i Västra Götalandsregionen kommer att korttidspermittera medarbetare. Det visar Västsvenska handelskammarens färska undersökning. Särskilt hårt drabbade sektorer är handeln och hotell- och restaurangnäringen, inte minst i norra Bohuslän som är så beroende av den norska tillströmningen av kunder.

Leif Johansson är chef med inriktning på arbetsgivare för Arbetsförmedlingen Fyrbodal.

– Vi ser ju att handel, hotell och restaurang är bland de branscher som drabbats hårdast av coronakrisen, inte minst naturligtvis uppe i gränstrakterna mot Norge där man är helt beroende av norska kunder.

Hur många handlar det om som blivit varslade i norra Bohuslän?

– På grund av sekretessregler kan jag inte gå in på antal varslade per ort, men det är 5 967 som blivit varslade i Västra Götaland till följd av coronakrisen, och 36 800 i hela riket.

ANNONS

Ingen vet när den här situationen kan ta slut, förhoppningsvis gör den ju det snart

Varsel är en förvarning om att företag kan behöva säga upp anställda inom några månader.

– Ingen vet när den här situationen kan ta slut, förhoppningsvis gör den ju det snart men det finns det folk som har betydligt bättre koll på än jag. Men med tanke på detta så har ju företagen korttidspermitteringar som ett instrument – då går staten tillfälligt in med ekonomisk hjälp under en period. Sedan när detta tagit slut så har företagen sin personal kvar.

Många inom handel och turism har deltids- och timjobb, och det är de som ryker först.

– De syns inte ens i vår statistik. För många ungdomar och utrikesfödda är detta deras första jobb, och de har tyvärr inte möjlighet att bli permitterade utan de blir helt enkelt av med jobbet.

Att ni själva i Arbetsförmedlingen har fått göra er av med personal och stänga många kontor, ställer det till problem för er i det här läget?

– Ja, vi har ju tappat mycket personal så det blir mer att göra för var och en i ett sånt här läge. Vi har fått stänga många kontor, bland annat i Tanum, medan Strömstad blivit ett kontor som är öppet för tidsbokning. Men vår myndighet har satsat mycket på det digitala, det blir färre möten på kontoren när vi sköter det mesta via telefon och dator.

ANNONS

Kan ni hjälpa folk att ställa om till jobb som är efterfrågade, som inom vården?

– Ja, det ingår i vårt uppdrag – vården behöver extra mycket personal nu och vi hjälper till med att förmedla jobb och utbildningar.

ANNONS