Simone Fischer (M) är ny ledamot i fullmäktige. Motionen om barn och äldre är hennes första.
Simone Fischer (M) är ny ledamot i fullmäktige. Motionen om barn och äldre är hennes första. Bild: Marita Adamsson

"Arbeta så att barn och äldre får berika varandra"

Strömstad bör undersöka möjligheten att bygga förskolor och äldreboenden så att barn och äldre kan umgås och till exempel sjunga och spela spel. Det föreslår Simone Fischer (M) i en motion som fullmäktige sänt vidare till kommunstyrelsen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Bakgrunden är insikten att barn och demenssjuka äldre kan ha glädje av varandra och berika varandras vardag. Simone Fischer hämtar exempel från Randers på Jylland, där en förskola och ett äldreboende delvis byggts tillsammans så att barn och gamla träffas i gemensamma lokaler. De leker, sjunger och spelar spel tillsammans, bland annat. Erfarenheterna är goda.

– Jag vill att Strömstad låter sig inspireras av Randers, bland annat när ett nytt särskilt boende byggs. Det handlar delvis om arkitektur, förklarade Simone Fischer för kommunfullmäktige, när hon presenterade sitt förslag.

– Men det gäller också ett nytt sätt att tänka, fortsatte hon.

ANNONS

– Vi behöver tänka nytt, bland annat för att få hit kompetent personal och få den att stanna.

Om skola, vård och omsorg präglas av nytänkande och hög kvalitet blir det lättare att attrahera personal, tänker hon sig.

Hon fick gott om stöd för sitt förslag redan i fullmäktige.

– En jättebra motion. Idén kommer ursprungligen från Tokyo. Det finns kommuner i Sverige som arbetar så och det finns planer i ett tiotal svenska kommuner. Barn och ungdomar träffar äldre för litet. Och för de äldre är kontakten med barn bra för den mentala hälsan, sade Marielle Alvdal (Fi).

– Jag ger tanken fullt stöd. Ett bra initiativ. Det lär finnas även i Holland, sade Kerstin Karlsson (L).

ANNONS