Strora beslag. De norska tullarna vid Tollregion Øst-Norge har gjort fem större beslag under årets första sex månader.
Strora beslag. De norska tullarna vid Tollregion Øst-Norge har gjort fem större beslag under årets första sex månader.

Allt större smuggellaster vid tullen

De stora lasterna med smuggelgods har återigen ökat. Under årets första sex månader beslagtog den norska tullen fem laster med större mängder alkohol och cigaretter.

ANNONS
|

I den senaste utgåvan av Tolletatens branschtidning "På grensen" presenteras statistik från det första halvåret av 2016. Siffrorna visar att de stora beslagen har ökat, och under de första sex månaderna stoppades inte mindre än fem laster med närmare 70 000 liter alkohol och drygt 109 000 cigaretter. Värdet i undanhållna avgifter uppgår till sex miljoner norska kronor. Förutom stora mängder i enstaka bilar händer det också att smugglarna organiserar karavaner, där mer än tio fordon lastas fulla, och sedan passerar gränsen samtidigt.

Stora laster med alkohol- och tobaksvaror har tidigare förekommit i Østfoldregionen.

– Före 2014 var det flera år där Tolletaten avslöjade smugglarbilar med "bara" några tusen liter alkohol och cigaretter i lasten, oftast varubilar. Det kom nog en och annan trailer med smugglargods utan att vi upptäckte transporten, säger Asle Farberg, avdelningsledare i Tollregion Øst-Norge.

ANNONS

Tolletaten misstänker att alkohol och tobaksvaror i större mängder kommer från Östeuropa, men att de mellanlagras i Sverige innan de förs in i Norge. I tidningen "På grensen" uppges att majoriteten av smugglarna är östeuropéer i åldern 20-40 år. Den statistiken avviker från smugglingen av stora cannabispartier i långtradare. Där är chaufförerna oftast västeuropéer och i 50–60-årsåldern.

Mellan mars och juni i år beslagtogs totalt 68 576 liter alkohol och 109 200 cigaretter fördelade på fem laster. Den 14 mars återfanns 11 940 liter alkohol i en semitrailer i Akershus. En månad senare var beslaget 9 313 liter alkohol i en lastbil i Rogaland. Den 21 april fann tullarna 21 812 liter alkohol i en semitrailer i Østfold. 16 maj respektive 22 juni återfanns 13 011 liter alkohol respektive 12 500 liter i Østfold. I de båda fordonen fanns också 60 000 respektive 49 200 cigaretter.

ANNONS