Inom kort hoppas Ida Hansson att gruppen Trygghetskompis Strömstad kan förmedla sällskap till kvinnor som känner sig otrygga i Strömstad.
Inom kort hoppas Ida Hansson att gruppen Trygghetskompis Strömstad kan förmedla sällskap till kvinnor som känner sig otrygga i Strömstad. Bild: Privat

”Alla som är rädda ska känna sig trygga”

Överfallsvåldtäkten i Strömstad har fått kvinnor att sluta samman. Med initiativet Trygghetskompis Strömstad vill de få rädda kvinnor att känna sig tryggare.

ANNONS
|

På två dagar har Facebookgruppen fått över 500 medlemmar och inom det närmsta hoppas de kunna förmedla sällskap åt kvinnor som är rädda för att röra sig i Strömstad. Men än så länge är inte gruppens grundare helt eniga om hur det ska gå till rent praktiskt.

– Det finns en risk i att ha lösa tyglar, det får inte bli ett forum för förövare att hitta offer. Sam­tidigt ska inte den som hjälper till ­behöva utsätta sig för en risk, säger Ida Hansson, en av grundarna till Trygghetskompis Strömstad.

– Vi vill inte erbjuda hjälp än ­eftersom vi inte vet hur vi ska göra det på ett säkert sätt, risken för överfall får inte öka, fortsätter hon.

ANNONS

Om någon som känner sig rädd hör av sig i dagsläget tror Ida Hansson ändå att de kan bistå med hjälp på något sätt.

– Vi är tre administratörer i gruppen som försöker styra upp det, så vi hade kunnat rycka ut, eller andra som vi känner, säger hon.

Att uppslutningen till gruppen varit så omfattande tror hon beror på att många kvinnor kan relatera till rädslan.

– Jag tror att såna här händelser berör väldigt mycket, man känner att man vill göra något. Jag bor inte inne i Strömstad men har haft nattjobb och jag minns att jag var väldigt noga med var jag parkerade och hur jag skulle kunna larma SOS. Jag kan relatera till rädslan och det tror jag att de flesta kvinnor kan, säger Ida Hansson.

Förutom att överfallsvåldtäkten ökar kvinnors rädsla tror också Ida Hansson att den ökar klyftan mellan kvinnor och män.

– Kvinnor är rädda för män och det spelar ingen roll hur underbara de är. För du kan aldrig veta vem som vill dig väl och vem som inte vill det, säger Ida Hansson och fortsätter.

– Risken är stor att man blir ­cynisk. Men det är en självbevarelsedrift och en överlevnads­instinkt. Män står för 97 procent av alla våldsbrott så statistiskt sett är det en större risk att förövaren är en man.

ANNONS

Gruppens primära strävan är dock inte att nyansera den debatt som lätt uppstår mellan kvinnor och män.

– Vår målsättning är att alla som känner sig rädda ska känna sig trygga, säger Ida Hansson.

ANNONS