Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Alla har sagt upp sig på Bup i Strömstad

Efter att en efter en på Strömstads barn- och ungdomspsykiatri (Bup) slutat står nu mottagningen helt utan ordinarie personal. Barn och barnfamiljer måste nu åka till Uddevalla för vård.

Det var under förra året som de två kuratorerna, två sjuksköterskorna och psykologen på mottagningen i Strömstad en efter en slutade, något som P4 Väst rapporterat om i veckan.

Lars Ahgnell som är verksamhetschef på Bup i Nu-sjukvården säger att situationen varit svår under en lång tid och beklagar att medarbetare slutar.

– Jag beklagar givetvis att medarbetare slutar. Vi får arbeta med kostsamma och korta lösningar nu. Vi har redan nu under ett års tid fått köra upp personal till Strömstad från Uddevalla för att det ska finnas resurser, säger han.

Delar av personalen har tidigare i veckan sagt till P4 Väst att det var en kombination av underbemanningen och att fler barn sökte hjälp som gjorde att man sa upp sig, att man aldrig kände sig tillräcklig och att situationen blev ohållbar.

Verksamhetschefen Lars Ahgnell menar dock att "underbemannade" är ett olyckligt ord.

– Det sänder signaler på att vi medvetet har valt att ha färre anställda. Det har och är fortsatt svårt att rekrytera framför allt läkare och psykologer till mindre orter, det är ett problem vi ser i Bäckefors också, säger han och fortsätter:

– Strömstad har som mest haft sju tjänster och i förhållandet till hur många barn som bor i Strömstad så är det bland de bäst rustade BUP-mottagningarna i hela Nu-sjukvården. Vi har förhoppning om att ha bemanning i Strömstad inom överskådlig framtid men under en vecka eller några månader så kommer situationen vara en utmaning.

Han beklagar att barn och barnfamiljer nu kommer behöva ta sig till Uddevalla för stöd och vård men påpekar samtidigt att många är villiga att resa längre sträckor för att få rätt vård och korrekta bedömningar.

– Att du ska få allt inom sjukvården i Strömstad kommer vi aldrig att klara. Enligt brukarenkäter som vi skickat ut är det många som är villiga att resa längre sträckor, säger han.

Alla remisser som kommer in till nybildade Bup-centrum Väst kommer från och med mars månad skickas, samlas och bedömas i Göteborg.

– Du får helt andra möjligheter att anpassa vården och vi måste våga titta på hur vi kan effektivisera Bup, att utmana oss själva om hur vi tidigare arbetat, säger verksamhetschefen.