Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aldrig har smittspridningen varit så stor i Strömstad sett till statistiken.  Bild: Stefan Berg
Aldrig har smittspridningen varit så stor i Strömstad sett till statistiken. Bild: Stefan Berg

15 nya coronafall i Strömstad

Under pandemin har det aldrig rapporterats in så många bekräftade fall av covid-19 i Strömstad som i förra veckan, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Totalt har 150 personer bekräftats med covid-19 i Strömstad sedan pandemin bröt ut, 15 av dem rapporterades in förra veckan, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Föregående vecka inrapporterades 10 fall i Strömstad.

Tidigare har det som mest rapporterats in 12 fall per vecka, vilket skedde en vecka i augusti och en i september.

I Tanum bekräftades 10 personer smittade i förra veckan, vilket är lika många som den föregående.

I regionen som helhet har det skett en ökning: 4 193 fall rapporterades in i förra veckan, vilket är 122 fall fler än veckan innan dess.

Mest ökar smittan i Skaraborg, där man den senaste tiden sett en dramatisk ökning av både antalet nya bekräftade fall och personer som är i behov av sjukhusvård.

Den senaste siffran motsvarar ett smittotal på 479 nya bekräftade fall per 100 000 invånare i regionen under två veckor. För att Norge ska öppna gränsen mot Sverige krävs att smittspridningen kommer under 20 per 100 000 under två veckor.

Under vecka 46 rapporterade Västra Götalands län att 14 personer avlidit med coronavirus.

Smittan på äldreboenden i regionen mer än fördubblades under vecka 46 jämfört med vecka 45. Totalt bekräftades 96 nya fall på regionens äldreboenden under förra veckan jämfört med 45 veckan innan.

– Den utvecklingen är verkligen inte bra och det är ju olyckligt att det här upprepas igen. Sedan ska man vara väl medveten om att det finns skillnader mot i våras. Dels kan man nu testa och provta på ett helt annat sätt och därmed kunna genomföra smittspårning för att kunna begränsa smittspridningen. Men det här visar att det är väldigt väldigt svårt att hålla smittan borta från äldreboendena. Man måste därför återigen titta igenom det väldigt noga kring vad man kan göra för att förhindra att det fortsätter så här, säger Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet i regionen.

För att vända trenden på äldreboenden och minska smittan i regionen, betonar smittskyddsläkaren vikten av att alla människor, gamla som unga, följer de råd och rekommendationer som gäller.