”Vi tycker staten har gått för långt”, säger Halvor Stormoen, som har en stuga på Galtö i Tanums kommun och har representerat de norska stugägarna i rätten.
”Vi tycker staten har gått för långt”, säger Halvor Stormoen, som har en stuga på Galtö i Tanums kommun och har representerat de norska stugägarna i rätten. Bild: Privat

Överklagar karantänplikten till högsta instans

De norska stugägare som länge stridit för sin rätt att åka till sina stugor på svensk sida och övernatta utan påföljande karantän har nu överklagat till norska Høyesteretten – den högsta instansen.

ANNONS

Den vanligaste utlandsägaren av fritidshus i Västra Götaland kommer från Norge och 5 030 fritidshus i regionen är norsk­ägda – många av dem i norra Bohuslän.

I och med de norska inreserestriktionerna under pandemin har norrmännen inte kunnat resa till sina svenska fritidshus och övernatta, utan att drabbas av karantän.

Stugägarna har som enskild grupp fått ett undantag för karantän i covid-reglerna vid dagsturer till sina fastigheter för nödvändigt underhåll, men måste gå i karantän om de sover i sina svenska stugor.

Flera tusen stugägare gick ihop

I februari stämde en stor grupp med flera tusen norska fritidshusägare tillsammans den norska regeringen, då de menar att karantänsreglerna bryter mot den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

ANNONS

– Vi tycker staten har gått för långt, har stugägaren Halvor Stormoen, som suttit i rätten och representerat norska stugägare, tidigare sagt till Strömstads Tidning.

– Jag förstår att man införde detta i mars förra året, men nu har det gått femton månader.

LÄS MER:Norska stugägare förlorade i rätten: "Gått för långt"

De fick dock inget gehör vare sig i tingsrätten eller i lagmannsretten (motsvarande hovrätten) i Norge.

Lagmansretten skrev i sin dom från juni i år att reglerna kring gränsen och karantän inte bryter mot den fria rörligheten.

Heidi Furustøl och Einar Rudaa är talespersoner för de norska stugägare som nu överklagat domen i lagmannsretten till Høyesteretten (vilket motsvarar Högsta domstolen i Sverige).

– En pandemi ger inte staten blankofullmakt att göra ingripande åtgärder i medborgarnas helt grundläggande rättigheter. Om lagmannsrettens dom blir gällande, kommer norrmän i en krissituation som kräver extraordinära åtgärder från myndigheterna att stå utan rättsligt skydd för dessa rättigheter, skriver de i ett pressmeddelande.

Kan inte sköta nödvändigt underhåll

I och med att de flesta gränsövergångar är stängda hinner många stugägare inte åka till och från sina stugor över dagen, menar de. Därför kan de inte heller sköta nödvändigt underhåll utan att övernatta.

– Över 1 200 stugägare och andra personer stöttar vår sak ekonomiskt. Engagemanget och givarviljan har varit imponarende, också bland dem utan egendom i Sverige. Det säger något om hur principiellt viktig denna saken har blivit för många, skriver Furustøl och Rudaa vidare.

ANNONS

Visserligen kan nu fullvaccinerade nyttja sina stugor utan karantän.

– Men för alla oss som har barn eller barnbarn, så måste barnen fortsatt i karantän då de är ovaccinerade. Därmed fortsätter det 1,5 år långa ”hytteförbudet”, skriver de.

ANNONS