Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

"Över 800 ungdomar och studenter har försvunnit"

Konflikten i Colombia blir alltmer blodig och dödlig. På torsdagen hölls en demonstration i Strömstad för att uttrycka stöd åt proteströrelsens kamp mot högerpresidenten Iván Duque Márquez.

Upproret i Colombia har pågått i drygt två veckor. Orsaken är att presidenten Iván Duque Márquez försökt att höja skatterna för att täcka upp landets inkomsttapp under pandemin. Presidenten hävdar i sin tur att demonstranterna ska vara betalda av ELN-gerillan och kokainkarteller för att skapa oro i landet.

Colombias utrikesminister Claudia Blum lämnade nyligen in sin avskedsansökan. Finansministern Alberto Carrasquilla har också avgått. Hittills har konflikten lett till nära 50 dödsoffer.

Kamilla Palomino. Bild: Thomas Bennelind
Kamilla Palomino. Bild: Thomas Bennelind

I Strömstad har Kamilo Palomino, Jisseth Quinones och deras vänner samlats för att demonstrera mot presidenten. Våldet på gatorna i flera av landets större städer har eskalerat. Och samhällsklyftorna mellan rika och fattiga växer.

– Det är kaos i Colombia. Militärer skjuter studenter från universitet och ungdomar. Nu pågår demonstrationer runt om i världen. Därför vill också vi här i Strömstad visa vårt stöd, säger han.

”Visar vi att vi är med dem”

Tanumsbon Jisseth Quinones har bott i Sverige i sex år. Hon berättar att regeringen bland annat stängt ner internet för att hindra spridning av livesändningar på sociala medier.

– De vill inte att demonstranterna ska få visa vad som händer. Omvärlden vet inte vad som pågår i Colombia. Det här är mycket allvarligt.

– Över 800 ungdomar och studenter har försvunnit. De kommer inte tillbaka. Med den här demonstrationen visar vi att vi är med dem. Jag mår inte bra, har inte kunnat sova och blir deprimerad, säger hon.

Kamilo Palomino tror att konflikten kommer att fortsätta.

– Det är krig i Colombia, säger han.

Jisseth Quinones är bosatt i Tanum. Hon beskriver situationen i hemlandet Colombia som katastrofal: "Jag mår inte bra, har inte kunnat sova och blir deprimerad." Bild: Thomas Bennelind
Jisseth Quinones är bosatt i Tanum. Hon beskriver situationen i hemlandet Colombia som katastrofal: "Jag mår inte bra, har inte kunnat sova och blir deprimerad." Bild: Thomas Bennelind