På torsdag ska europeiska läkemedelsverket EMA ha utrett eventuella kopplingar mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga blödningar och blodproppar.
På torsdag ska europeiska läkemedelsverket EMA ha utrett eventuella kopplingar mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga blödningar och blodproppar. Bild: Olof Ohlsson

Över 200 doser vaccin får vänta i vårdcentralernas kylskåp

Nu pausar även Sverige användningen av Astra Zenecas vaccin i väntan på utredning av om blodproppar och blödningar kan ha ett samband med vaccinet. Det betyder att 100 doser vaccin hos Capio och drygt 130 hos Bohuslinden blir liggande oanvända medan utredning pågår.

ANNONS
LocationStrömstad||

Capio vaccinerade under måndagen med 70 Astra-doser som kommit till vårdcentralen.

– Vi ska få 100 till i dag men dem får vi spara så länge, säger Marlene Midtvedt, verksamhetschef.

Av Bohuslindens 200 nya doser är en tredjedel Pfizer Biontechs vaccin, som vårdcentralen kan fortsätta att vaccinera med. De övriga får sparas.

Flera länder har under de senaste dagarna beslutat om en paus i vaccineringen med Astra Zeneca-vaccin. Sveriges inställning var fram till tisdag förmiddag att nyttan överväger riskerna och att det inte var sannolikt att rapporterade fall av blodpropp och blödningar hos ett fåtal personer hade med vaccinet att göra.

ANNONS

LÄS MER:FHM stoppar tillfälligt vaccinationer med Astra Zenecas vaccin i Sverige

Besked väntas på torsdag

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten beskriver stoppet som en försiktighetsåtgärd, i väntan på att det europeiska läkemedelsverket EMA utreder eventuella kopplingar mellan vaccinet och sjukdomstillstånd som har med blodets koagulering att göra. Ett besked väntas redan på torsdag den här veckan. Även Världshälsoorganisationen WHO:s experter samlas för att diskutera vaccinet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i intervjuer att det inte är risken för blodproppar som är det mest oroande, utan att det i Europa finns fall där personer drabbas av blödningar och blodproppar samtidigt, ett allvarligt tillstånd som kan utlösas av olika faktorer men i de här fallen uppkommit inom en tidsram när personerna i fråga blivit vaccinerade med Astra Zeneca.

Charlotte Ericson, verksamhetschef på Bohuslinden, beskriver det tillstånd som Anders Tegnell hänvisar till som en sorts chocktillstånd när immunförsvaret är inblandat.

– Det kan inträffa bland annat i samband med graviditeter och förlossningar. Det är svårbehandlat och allvarligt.

I lördags vaccinerades omsorgspersonal

I Sverige finns inga sådana fall rapporterade efter vaccinering. Det handlar överhuvud taget om ett litet antal fall. Vare sig Bohuslinden eller Capio i Strömstad har några rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar efter vaccinering med Astra Zeneca.

Nu står deras Astra Zeneca-doser, på uppmaning av regionen, i karantän medan utredningen hos EMA pågår. Astra Zenecas vaccin kan, till skillnad från Pfizer Biontechs, förvaras i kylskåp.

ANNONS

I Strömstad har många fått en första dos av Astra Zenecas vaccin, senast i lördags vaccinerades omsorgspersonal, men eftersom det ska gå mellan 9 och 12 veckor innan andra dosen ges är vaccineringen inte avslutad.

ANNONS