Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Marie Edvinsson Kristiansen (M), Lena Martinsson (S) och Sanja Lilli Gohlke (SD) sitter alla i barn- och utbildningsnämnden.
Marie Edvinsson Kristiansen (M), Lena Martinsson (S) och Sanja Lilli Gohlke (SD) sitter alla i barn- och utbildningsnämnden.

Öskolorna lever vidare: ”Barnens tillvaro är tryggad”

Under tisdagens möte i barn- och utbildningsnämnden fattades beslut om att avsluta utredningen om nedläggning av öskolorna. S önskade att ärendet skulle vidare till kommunstyrelsen men röstades ner. – Det är lite synd, säger Lena Martinsson (S).

Lena Martinsson (S) beskriver tisdagens diskussion om öskolorna som lång med många vändningar. Socialdemokraterna och Moderaterna ville att utredningen om Tjärnö skola och Koster skola skulle vidare till kommunstyrelsen för att få ett bredare samhällsperspektiv men röstades ner av övriga partier.

– Det är lite synd kan jag tycka att det inte gick vidare. Men vi kommer att ta upp det igen, säger Lena Martinsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

En av anledningarna till att S ville att ärendet skulle vidare till kommunstyrelsen är att det finns åtta skolor inom kommunen men de statliga bidragen innefattar bara fem av dem.

– Ur ett nationellt perspektiv är även Rossö skola för liten. Därför skulle jag vilja ha extrapengar för att köra vidare de övriga tre, säger Lena Martinsson.

En som dock är glad efter dagens diskussioner om öskolorna är Sandra Andersson (L).

– Jag känner att barnens tillvaro är tryggad eftersom utredningen är avslutad. Vi i L är väldigt nöjda över beslutet, säger hon.

Hon ville inte att ärendet skulle vidare till kommunstyrelsen eftersom det var barn- och utbildningsnämnden som initierade utredningen och därför också borde avsluta den.

– Det är vi i bun som varit mest insatta i vad som sagts längs vägen, säger Sandra Andersson.

När det kommer till det bredare samhällsperspektivet upplever hon sig ha fått det genom utredningen, där samhällsföreningarna på Tjärnö och Koster kommit till tals.

– Även om samhällsperspektivet är för kommunstyrelsen hoppas vi att budskapet gått fram; att vi behöver en fortsatt utveckling på Tjärnö och Koster.

– Vi i L kommer att fortsätta trycka på Filjestad även efter att utredningen lagts ned, säger Sandra Andersson.

Lena Martinsson (S) är även ordförande i Strömstadbyggen vilka utrett möjligheten till att bygga hyresrätter på Filjestad på Sydkoster. Hennes inställning till det bygget är inte förändrat efter tisdagens beslut om att låta öskolorna leva vidare.

– Hela förra året höll vi på att undersöka ifall det finns något lagligt sätt att genomföra det på men en helt enig styrelse sa nej. Alla partier i styrelsen var överens.

Det är kalkylen som inte går ihop för Strömstadbyggen – i och med att det är ett kommunalt bolag har de krav på sig om ekonomiskt resultat. Vilket enligt deras beräkningar inte går ihop med eventuella hyresintäkter.

– Ärendet ligger nu på kommundirektörens bord, om kommunen kan genomföra det på laglig väg, säger Lena Martinsson (S).