Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkiv
Bild: Arkiv

Ökade krav på coronatester för resande norrmän

Påskledigheten är traditionellt en tid för resor i Norge, men i år är allt tvärtom. Från och med skärtorsdagen skärps de norska reglerna ytterligare.

– Detta är absolut inte rätt tid för utlandsresor. Vi bör hålla oss så stilla som möjligt för att begränsa smittan. Den som ändå reser måste vara beredd på kontroller och tester och dessutom på en längre tid på karantänhotell, skriver Lars Jacob Hiim, stastssekreterare i Justis- og beredskapsdepartementet i en kommentar på norska regeringens hemsida.

De norska kommunerna är enligt regeringen beredda på att det kan bli många som ska placeras på karantän hotell och regeringen i Norge arbetar för att kunna registrera behovet av karantänplats redan i den obligatoriska inreseregistreringen.

Inreserestriktionerna gäller för tillfället till 21 april, men regeringen omvärderar löpande behovet av åtgärder.

Kravet på att tillbringa karantäntid på ett karantänhotell till ett pris av 500 kronor per natt gäller från 29 mars även norska medborgare och utländska medborgare bosatta i Norge, om de rest på en "onödig" resa till utlandet.

Den som rest på dagstur till Sverige eller Norge för att utföra nödvändig tillsyn av exempelvis hus eller husvagn omfattas dock inte av kravet på karantänhotell. Däremot kan den som är på en sådan dagstur inte övernatta, gå i affärer eller träffa andra än medlemmar i det egna hushållet.

Testning vid gränsen när man återvänder till Norge är obligatorisk. Från 1 april ska dessutom även norska medborgare visa upp ett negativt covidtest vid inresa, högst 24 timmar gammalt.