Antalet fall av covid-19 ökar i Västra Götaland, och Strömstad var det nio nya fall vecka 34.
Antalet fall av covid-19 ökar i Västra Götaland, och Strömstad var det nio nya fall vecka 34. Bild: Victoria Petersson

Ökad smitta i Strömstad - många unga testar sig

Antalet fall av covid-19 ökar i Västra Götaland, och Strömstad har de senaste veckorna legat på runt sex fall i veckan. För vecka 34 ökade antalet bekräftade fall av covid-19 till nio fall. Det är främst bland de yngre som smittan nu sprids i regionen.

ANNONS
LocationStrömstad|

För vecka 34 rapporterades en liten ökning av antalet bekräftade fall, från sex fall vecka 33 till nio nya fall av covid-19 i Strömstad för vecka 34. För Tanum rapporterades fyra fall, en ökning från två fall vecka 33.

–En del är förkylda så vi haft en fördubblad testning, men bara ett positivt fall hos oss förra veckan. Vi väntar på svar från en hel del testning från denna vecka, säger Charlotte Ericson, verksamhetschef och läkare vid vårdcentralen Bohuslinden.

Hon berättar att de på vårdcentralen Bohuslinden ser att det är många unga som testar sig nu.

I Strömstad så har 81,7 procent av befolkningen (8 586 personer) fått en dos, och 70,3 procent procent är färdigvaccinerade (7 393 personer).

ANNONS

Bland de listade hos Bohuslinden har 45 procent av de i åldern 16-17 år fått en vaccindos, och i åldersgruppen 18-29 år har 66 procent fått en dos och 35 procent är färdigvaccinerade.

– Varje vecka får vi listor över vaccinationstäckningen och jag tycker att Strömstad ligger bra till jämfört med andra vårdcentraler. Det varierar en del, men ändå har hälften av våra listade 16-17-åringar fått en vaccindos.

Två vaccinatörer i Strömstadsområdet

I Strömstad är det Heartbeat som vaccinerar i Tanum shoppingcenter och Kronans apotek i centrala Strömstad. Heartbeat erbjuder drop-in för vaccination och har öppet för de som behöver ta dos två men tagit dos ett på annan plats.

På Kronans apotek så finns det också tider för vaccinering, berättar Camilla Joutsimääki. De har också öppet för de som behöver ta dos två som fått första dosen på annat ställe.

– Vi hjälper till med det mesta.

Hittills har Kronans apotek utfört 4500 vaccinationer.

– Vi har nu en stor vaccintillgång, det är inget problem.

Även de som är 16 år eller äldre kan nu vaccineras, med förälders medgivande.

Det finns ingen tidsplan på hur länge de ska fortsätta vaccinera.

– Just nu vaccinerar vi också mot TBE, så vi har full ruljangs.

ANNONS

Smittan högst bland barn och unga vuxna

Totalt har 941 fall av covid-19 bekräftats i Strömstad sedan pandemins start, och 1067 fall i Tanum. I Västra Götaland är det åldersgruppen 10-19 år som står för flest fall av covid-19. Smittspridningen dominerar bland barn och unga vuxna. Vecka 34 var 74 procent av smittofallen i åldersgrupperna 0 – 39 år, skriver regionen.

Incidensen i regionen är 138 fall per 100 000 de senaste 14 dagarna. Antalet fall av covid-19 ökade med 32 procent i regionen jämfört med föregående vecka, totalt var det 1362 fall i regionen vecka 34.

ANNONS