Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var i oktober år 2021 som mannen och kvinnan försökte passera gränsen vid Svinesund (arkivbild).  Bild: Victoria Petersson
Det var i oktober år 2021 som mannen och kvinnan försökte passera gränsen vid Svinesund (arkivbild). Bild: Victoria Petersson

Åkte fast i Svinesund – döms för människosmuggling

Mannen uppgav för polisen att han och kvinnan var gifta och hade varit i Sverige för att handla. Nu är han dömd för människosmuggling, skriver Halden Arbeiderblad.

Det var förra hösten som mannen och kvinnan försökte passera gränsen vid Svinesund. För honom var det inga problem – han är norsk medborgare. Kvinnan påstod han var dansk medborgare och styrkte det med ett pass. Men när norska polisen försökte verifiera uppgifterna kunde de inte hitta någon med kvinnans identitet i det danska passregistret.

Efter det genomsökte polisen bilen och hittade ett iranskt pass tillhörande kvinnan. De hittade även iranska sedlar. I passet gick inte att se några stämplar från när hon tagit sig in i Schengenområdet.

I förhör med polisen har mannen uppgett att han och kvinnan är gifta och att de kommer från samma by i Iran. Han var tidigt regimkritisk och flydde därför landet. På grund av sin hotbild menade han att det var farligt även för henne att vistas där. I domen från Søndre Østfold tingsrätt framgår att det var kvinnans familj som betalat smugglare för att hon skulle ta sig till Europa. Vägen gick via Turkiet till Grekland.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till 60 dagars fängelse. Men Søndre Østfold tingsrätt finner det förmildrande att mannen erkänt de faktiska förhållandena. Också att rättegången dragit ut på tiden och att mannen har svåra hälsobesvär, utöver dem han ådragit sig i Iran. Han dömdes slutligen till 45 dagars fängelse med en prövotid på två år, skriver Halden Arbeiderblad, men domen är villkorlig och han behöver inte sitta i fängelse.