Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Ännu inga smittade äldre i omsorgen

Över hela landet har äldreboenden drabbats av covid-19-smittan som slår extra hårt mot de äldre. Men Strömstad är hittills förskonat.

Det berättar avgående chefen för socialförvaltningen Monica Birgersson.

– Det är vi fantastiskt stolta över. Personalen har gjort ett väldigt bra jobb, säger hon.

Mellan 20 och 25 av personalen inom socialförvaltningen har testats. Hittills har det visat sig att två varit smittade, men ingen av dem har smittat några boende.

– En av dem i personalen som smittats hade varit hemma i flera veckor.

Det sker täta testningar även av de boende på Udden, som är det mellanboende i Strömstad där patienter med bekräftad covid-19 hamnar efter att ha varit på sjukhus.

– De ska vara smittfria när de kommer till Udden. För säkerhets skull testar vi dem igen efter 14 dagar, säger Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Strömstad och Tanum.

De boende kommer också snart att börja testas för att se om de har antikroppar.

Nu har semestertiderna börjat och snart kommer sommarvikarierna. Hur ska ni se till att det inte innebär en ökad smittrisk?

– Vi har en bra kontinuitet, vi kan till exempel fortsätta gå runt på de sjuksköterskor som vi har fast anställda. Där har vi en överkapacitet, säger Monica Birgersson.

– Vad gäller sommarvikarierna på våra boenden så kommer de att jobba på samma ställe och inte byta runt. Detta för att minska risken.

Socialförvaltningen har kunnat fylla i stort sett alla vikariat i sommar.

– Det är ett antal som är permitterade från Nordby som har gått in som vikarier, säger Lena Olsson.

I samband med semestern slutar också Monica Birgersson som socialchef. Helena Lillebjelke efterträder henne med början nu i dagarna.

Hur är det att börja jobbet mitt i en pandemi?

– Jag har redan jobbat med detta i Tanum, som chef för äldreomsorgen där, så jag är väl insatt i det redan. Det är en utmaning naturligtvis, både att hantera den pågående pandemin och följderna efteråt. Det är också en utmaning på sikt att hantera kompetensförsörjningen, att locka till oss arbetskraften.