Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Presskonferens utomhus i coronatid: Maria Kvarnbäck, kommunikationschef vid Strömstads kommun, Jennie Persson, äldreomsorgschef och ansvarig för bemanningscentralen, samt Mats Brocker, kommundirektör, och Monica Birgersson, socialchef. Bild: Marita Adamsson
Presskonferens utomhus i coronatid: Maria Kvarnbäck, kommunikationschef vid Strömstads kommun, Jennie Persson, äldreomsorgschef och ansvarig för bemanningscentralen, samt Mats Brocker, kommundirektör, och Monica Birgersson, socialchef. Bild: Marita Adamsson

Äldreomsorgens personal ska rotera mindre

Kommunen organiserar om äldreomsorgen för att minska smittrisken genom att personal inte längre ska rotera mellan enheterna som tidigare. Resurspass görs bara inom den enhet där man normalt arbetar och timvikarier knyts till en speciell enhet. Men förändringen gäller bara till efter sommarsemestern.

Beslutet innebär att så kallade resurspass, det vill säga att anställda inom äldreomsorgen under vissa pass kan få rycka in på andra ställen än där de vanligen arbetar, nu knyts till den egna verksamheten. En undersköterska på till exempel Jägaren kan alltså med det sättet att arbeta inte under ett pass täcka upp om det saknas folk på ett annat äldreboende.

Samma begränsning gäller enligt det nya beslutet timvikarier: De knyts till en speciell enhet.

Kan det systemet komma att permanentas, så att en brukare i framtiden inte möter lika många olika hjälpare?

– Nej, säger Jennie Persson, ansvarig för bemanningscentral och för en del av äldreomsorgen.

– Det är en resursfråga.

Ingen corona på äldreboendena

Vid lunchtid på tisdag var beskedet att det fortfarande inte finns någon coronasmitta på äldreboenden, inom hemtjänst och hemsjukvård eller på korttidsboendet Udden.

– Vi följer läget intensivt, men det finns ingen smitta alls inom socialförvaltningens verksamhet, säger socialchef Monica Birgersson.

Hon tror att två faktorer förklarar att kommunen än så länge hållit smittan borta från de äldre inom omsorgen.

– Vi började tidigt med restriktioner och besöksförbud vid äldreboendena och vi har redan under lång tid haft utbildning om basala hygienrutiner och jobbat mycket med det. Jag är stolt över vår personal, de gör ett avgörande arbete.

– Vi har arbetat med smitta förut och vet att hygien är en viktig faktor, men om det nya coronaviruset vet ju inte så mycket ännu. Vi följer forskning som pågår över hela världen och hoppas på ett vaccin och symptomlindrande läkemedel.

Stämningen är lugn

Stämningen bland personalen är lugn, säger Jennie Persson och Monica Birgersson. Att behärska hygienrutiner och veta att skyddsutrustning finns tar bort den djupaste rädslan, bedömer de.

Fortfarande gäller riktlinjen att skyddsutrustning används först när man misstänker eller konstaterar smitta. Det handlar om att få lagren att räcka.

– Vi har utrustning, men lagren är ju begränsade, säger Jennie Persson.

– Hos brukare som hört av sig och bett om det använder hemtjänstens personal visir, tillägger hon.

Hemtjänstpersonalen har skyddsutrustning klar att använda i sina bilar om de upptäcker att någon har förkylningssymptom. De flesta brukare inom hemtjänsten är också bra på att höra av sig och berätta om de har några symptom, säger Jennie Persson och Monica Birgersson.