Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör. Bild: Arkiv
Gunilla Håkansson, chefredaktör. Bild: Arkiv

Strömstad går mot en ny vår

Äntligen börjar det röra på sig! Många drar åt samma håll i och omkring Strömstad just nu.

Turistbyrån satsar i år stort på svenska turister, och det gläder mig verkligen. Innan jag flyttade till Bohuslän kopplade jag staden bara till en massa norrmän som stod i kö till Systembolaget, för det var den enda bild jag någonsin förmedlats. Att Koster var fantastiskt hade jag kanske anat, men av någon anledning kopplade jag inte det till Strömstad.

Men Strömstads kommun har så mycket att erbjuda för svenska turister – om de bara visste vad de har missat hittills. Förra sommaren ökade så klart andelen svenska turister – men det finns möjlighet att ta emot så många fler. Självklart ska norrmän också vara välkomna när gränsen väl öppnas, men allt behöver inte rikta sig till dem vill shoppa varor som är dyra i Norge.

Därför är det också kul att det finns planer på nya etableringar i alla möjliga storlekar

Strömstad är ju så mycket mer än så, med fantastiska naturupplevelser och en otroligt fin stadskärna med många roliga små­affärer som alldeles säkert intresserar svenskar också. Tack vare norrmännen har så många roliga, unika butiker kunnat överleva, som man inte hittar i andra städer där kedjorna eller gråpapper i skyltfönstren dominerar.

Därför är det också kul att det finns planer på nya etableringar i alla möjliga storlekar som ger Strömstad de där extra benen att stå på. Från jätteanläggningen där man planerar att odla fisk, till den gamla skofabriken i Skee som ska bli företagshotell, till Helnys satsning. De hade tidigare två ben - en kiosk och en korvkiosk, och kompletterar nu med en salladsbar - och de klarar att gå runt på dem som bor i staden. Helt rätt tänkt!

Inte nog med det – nu ska det till och med börja byggas hyresrätter. Och inte var som helst – på Hedelinska tomten som stått övergiven ända sedan 2007, till mångas frustration, då det vackra huset brann ner. Redan inom ett par år kan det finnas nya, attraktiva hyresrätter mitt i stan.

Det verkar ändå som om staden nu tagit sig samman mitt i krisen

Kanske är det så att den fruktansvärda pandemin, som lamslagit hela Sverige i allmänhet och Strömstad i synnerhet ändå haft något gott med sig, trots alla person­liga tragedier.

Det verkar ändå som om staden nu tagit sig samman mitt i krisen och att politiker och näringsliv ser framåt och inser att det inte är bra att samla alla ägg i en korg – och att det är bra att samarbeta. Strömstad går mot en ny vår – i alla bemärkelser.