Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kunglig glans. Kronprinsessan Victoria kommer till Strömstads kyrka i morgon eftermiddag.

Strömstad ett stopp för världskampanj

Inför klimattoppmötet i Paris i december sluter nu flera av världens länder upp i den globala kampanjen Act Now för att samla in namnunderskrifter. Bland annat arrangeras en pilgrimsvandring med start på Svalbard som nästa vecka gör ett stopp i Strömstad.

Kampanjen leds av ACT Alliance, en sammanslutning av organisationer och kyrkor som engagerar sig i utvecklingsarbete i mer än 140 länder. Syftet med kampanjen är att samla in minst en miljon namnunderskrifter och överlämna dem till världens ledande politiker på klimattoppmötet i Paris som hålls i december. Bland aktiviteterna arrangeras en ekumenisk pilgrimsvandring med start på Svalbard, som knyter samman Norge, Sverige, Finland och Danmark med en internationell pilgrimsvandring där slutdestinationen är toppmötet i Paris.

Bakom den svenska kampanjen står bland andra Svenska Kyrkan, Diakonia och Equmeniakyrkan. Efter förfrågan från Göteborgs stift beslöt Strömstads pastorat att delta och pilgrimsvandringen kommer därmed att göra ett stopp i kommunen nästkommande lördag.

– Från kyrkans sida finns ett tydligt uppdrag att verka för utsatthet och orättvisa. I den här kampanjen ligger fokus på miljöproblemen som klimatförändringarna innebär, berättar Maria Johnsson, komminister i Strömstad.

– Jag tycker att det är viktigt att kyrkan tar ställning i samhällsfrågor. Vi har under de senaste åren klimatanpassat våra byggnader för att underlätta miljöarbetet och när vi nu får chansen att vara en del av en större kampanj är det viktigt att delta, säger församlingspedagog Frank Robra.

Aktiviteterna i Strömstad är förlagda till nästkommande helg. Lördagen inleds med en sex kilometer lång etapp av pilgrimsvandringen, från Enningdalskirke söder om Halden och vidare till Älgafallet vid Vassbotten. Ländernas båda kronprinsessor Victoria och Mette-Marit deltar i vandringen, och det är också då som den budkavle som färdas från Svalbard till Paris, passerar gränsen mellan Sverige och Norge.

Kronprinsessorna medverkar även i den högmässa som avslutar kvällen i Strömstads kyrka. Bland övriga inbjudna märks bland andra Per Eckerdahl, biskop i Göteborgs stift och Atle Sommerfeldt, biskop i norska Borga stift. För underhållningen svarar bland annat Partille Kammarorkester och lokala Strömstadsbandet Fyra Famn. Under söndagen skickas budkavlen vidare mot Göteborg och i vårt område genomförs en pilgrimsvandring på cykel från Strömstads kyrka till Lurs kyrka, där man avslutar med en pilgrimsmässa.