Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Thomas Bennelind
Bild: Thomas Bennelind

Strängare krav för inresa till Norge

Nu kommer strängare inresekrav och nya krav på coronatestning vid inresor till Norge. Det meddelar den norska regeringen på fredagens pressträff om coronaläget i landet.

Norska regeringen skärper inresereglerna och kontrollen vid gränsen nästa vecka. Då måste alla registrera sig före inresa, och det blir krav på testning.

Reglerna gäller från och med nästa fredag. Alla som reser in i landet måste registrera sig. Alla över 16 år omfattas av kraven. Ovaccinerade måste sitta i karantän vid inresa.

– Alla som uppfyller utlänningslagens krav på inresa får komma in. Men det är fortsatt nödvändigt att bortvisa utlänningar som inte uppfyller kraven, och även norrmän kan bötfällas eller anmälas om de inte uppfyller kraven, säger justitieminister Emilie Enger Mehl (SP) vid den norska regeringens presskonferens på fredagen.

Anledningen till de hårdare inresereglerna är den skenande smittspridningen av covid-19 i Norge. På tisdagen registrerades 2 552 nya smittade med covid-19 - den högsta dygnssiffran i Norge sedan pandemin startade. I onsdags registrerades 43 personer avlidna med covid-19 i Norge, även det var det högsta talet hittills under pandemin.

LÄS MER: Smittspridningen skenar i Norge

Den strängare gränskontrollen innebär att alla som reser in till Norge från och med nästa fredag måste registrera sig på hemsidan entrynorway.no. Det gäller såväl norska medborgare som utlänningar. Det kommer också att bli mer testning på gränsen, säger Emilie Enger Mehl.

– När du registrerar dig får du en bekräftelse som du kan bli ombedd att visa fram vid kontroll. Polisen genomför vanlig innresekontroll för länder utanför Schengen och kan kontrollera om man uppfyller kraven på registrering, test och karantän, säger hon.

I början av november meddelade norska regeringen att man återinför kravet på tio dagars karantän för ovaccinerade personer som reser över gränsen till Norge.

Karantänhotell finns för dem som inte har ett eget ställe att uppehålla sig på under inresekarantänen.

LÄS MER: Norge återinför karantänkrav för Västra Götaland

Hälsominister Ingvild Kjerkol (Arbeiderpartiet) bad under presskonferensen folk att sluta handhälsa och i stället gå tillbaka till att hälsa med armbågen.

– Många av oss har börjat handhälsa igen efter att ha använt armbågen, hand till hjärtat, eller en nick och ett leende i ett och ett halvt år. Jag vill nu uppmana alla till att släppa handhälsningen igen och gå tillbaka till det smittfria sättet att hälsa på, säger hälsominister Ingvild Kjerkol.