Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Arkiv
Bild: Arkiv

Stränga coronaregler upphör i Halden

Den norska regeringen upphäver nu de stränga extra åtgärder som infördes i en rad kommuner på Østlandet i förbindelse med utbrotten av det muterade coronaviruset i Nordre Follo och Halden.

– Situationen i Oslo, Nordre Follo, Halden och de omkringliggande kommunerna är nu så översiktlig att regeringen har beslutat att avsluta de regionala åtgärderna, sa hälsominister Bent Høie (H) vid norska regeringens presskonferens om coronasituationen på tisdagen.

De nuvarande åtgärderna gäller till och med den 17 februari på Østlandet.

– Undantagen är Hvaler och Fredrikstad som behöver mer tid för att fatta lokala beslut, säger Bent Høie.

De stränga åtgärderna upphör vid midnatt natten till torsdag den 18 februari. Därmed blir det nu upp till kommunerna att bestämma åtgärderna framöver.

Det är Halden, Oslo och Sarpsborg som har haft de strängaste coronaåtgärderna i Norge. Även på Vestlandet har det införts extra åtgärder i samband med utbrotten i Ulvik och Bergen. Dessa åtgärder förlängdes med en vecka i måndags.

Efter smittoppen den 31 januari i Halden, då 23 fall av covid-19 registrerades på en dag, har nivån sjunkit något. Den senaste veckan (10-16 februari) har Halden rapporterat 37 nya bekräftade fall av covid-19. Sedan pandemin började har Halden rapporterat 450 smittade, och 4 dödsfall med covid-19.

Fredrikstad har den senaste veckan (10-16 februari) rapporterat 75 nya bekräftade covidfall. Totalt har 15 personer hemmahörande i Fredrikstad dött med covid-19.

LÄS MER: Halden nedstängt – smittan ökar snabbt