”Vi fajtas mot utplåning”

För kanske sista gången röstar de boende på Koster till Kosternämnden samtidigt som de avlägger sina röster i det allmänna valet.

ANNONS
LocationKoster||

Kosternämndens vallokal ligger i KSK-husets biblioteket på Sydkoster, medan det allmänna valet till kommunfullmäktige, landsting och riskdag försiggår i gymnastiksalen strax intill.

Pontus och Hannah Öberg bor på Sydkoster med sina två barn. De flyttade hit från Göteborg 2014 för att barnen skulle få en lugn och trygg uppväxt, och är engagerade i livet och framtiden för Koster. Att rösta till Kosternämnden är en självklarhet, tycker de.

-Jag röstar på folk jag har förtroende för, säger Hannah Öberg.

Alla 296 röstberättigade på Koster är valbara till nämnden, och man röstar genom att ange de nio kandidater man helst vill se som ledamöter i nämnden. De nio som får flest röster väljs in, och den kandidat som fått allra flest röster blir ordförande.

ANNONS

Pontus Öberg sitter i en rad olika föreningar, bland annat Kosters Samhällsförening, som arbetar tätt ihop med Kosternämnden.

-Vi måste ta till alla medel för att överleva. Vi fajtas mot utplåning just nu! säger han, och syftar på det krympande antalet fastboende, det minskande antalet elever i skolan och svårigheten för barnfamiljer att bosätta sig på öarna.

-Stressade barnfamiljer som bor i storstan och har tröttnat på stora barngrupper och långa bilköer – det är dem vi borde locka hit. Men då måste det bli lättare att bo och arbeta här! säger han.

Den nuvarande ordföranden i Kosternämnden heter Göran Lyth och bor på Nordkoster med sin fru Birgitta. I år röstar de i KSK-huset, där Birgitta även gör tjänst som valförrättare i några timmar tillsammans med sin syster Inger Nordbris.

Tidigare kunde de boende på Nordkoster rösta i Fiskargården på den egna hemön, men från och med i år får de antingen poströsta eller ta sig till Sydkoster. Hur det blir till nästa val om fyra år är oklart. Länsstyrelsen anser att Koster med sina knappt 300 röstberättigade är allt för litet för att utgöra ett eget valdistrikt, och ligger på kommunen för att hitta en bättre lösning.

-Till Kosternämnden röstar jag på några av de som varit med länge, några frånmellanskiktet och några av de unga, som man vet är engagerade i Kosterfrågan, säger Inger Nordbris.

ANNONS

Valet till nämnden är extremt demokratiskt, tycker Göran Lyth. Ingen partipolitik är inblandad och allt arbete i nämnden är ideellt.

-Vi får inte ens bidrag till frimärken. Det måste vi tigga ihop från olika föreningar för att kunna skicka ut frankerade kuvert och vallistor så folk kan poströsta, säger han.

Valdeltagandet till nämnden brukar vara något lägre än till det allmänna valet och ligga omkring 60 – 65 procent. Skulle det bli lägre än 50 procent två år i följd avvecklas nämnden, men det har man ännu inte varit i närheten av.

Kosternämnden ersätter inte de många föreningarna på öarna, förklarar ordföranden, men fungerar som en samlad röst som representerar samtliga Kosterintressen gentemot kommunen och andra myndigheter.

En lösning på vattenfrågan och att det byggs nya hyresbostäder är några av de viktigaste ämnena nämnden arbetar med för närvarande.

-Vårt uppdrag är att både bevara och utveckla öarna, säger Göran Lyth.

På valdagens morgon vräkte regnet ner över Koster, men lite regn gör inte att öborna stannar hemma och struntar i att gå och rösta, menar Inger Nordbris.

-Vi har gummistövlar och sydvästar, och så är vi väldigt måna om att göra våra röster hörda, intygar hon.

ANNONS