Den här döda valen hittades utanför Koster och har artbestämts till vikval av valexperten Svante Lysén.
Den här döda valen hittades utanför Koster och har artbestämts till vikval av valexperten Svante Lysén. Bild: Stefan von Bothmer

Valkadaver utanför Koster väcker intresse

När Stefan von Bothmer och Ola Oljelund från Kosters Trädgårdar var ute för att avsluta hummersäsongen med att ta upp hummertinorna fastnade blickarna på ett jättestort djur som låg och flöt i vattenytan utanför Koster. Valexperten Svante Lysén artbestämmer den flera ton tunga kroppen.

ANNONS
LocationKoster||

Svante Lysén har genom åren gjort sig känd som valexpert vid Göteborgs naturhistoriska museum. När vi får kontakt med honom befinner han sig ute på Kynnefjäll, men har nåtts av bilder på valkadavret från Koster.

– Men man kan med ganska stor säkerhet säga att det här är en vikval som visserligen legat i vattnet ganska lång tid. Men ett kännetecken för dem är att de tappar huvudet som den här har gjort, säger Svante Lysén.

Svante Lysén, valexpert.
Svante Lysén, valexpert. Bild: Ulf Blomgren

Han får medhåll av Björn Källström som är valexpert vid Sjöfartsmuseets akvarium i Göteborg.

– Ja, jag delar Svantes bedömning, även om det hade varit enklare med artbestämning om vi kunnat se huvudet. Vikvalar är, kanske tvärt emot vad många tror, ganska vanliga även här på våra breddgrader, konstaterar Björn Källström.

ANNONS

– Det man kan informera allmänheten om är att om man hittar en död val så är man skyldig att polisanmäla detta, eftersom det är kronans vilt.

Vem tar hand om den här valen som hittats nu?

– Ja, det varierar lite beroende på var den ligger. Men i det här fallet tror jag att det bästa är att låta den ligga där den ligger.

Man blir berörd, och både ledsen och glad, när man hittar en sådan här i hemmavattnet

Stefan von Bothmer som fann valkadavret är själv biolog och berättar om att man för några år sedan hade besök av sju, åtta knölvalar i Kosterfjorden som simmade tillsammans.

– Men så särskilt vanligt är det ju inte att få se dem och vad som hänt den här valen vet vi ju inte. Man blir berörd, och både ledsen och glad, när man hittar en sådan här i hemmavattnet. Vi är ute och paddlar ganska mycket här, både med och utan gäster. Då upptäcker man förändringar i naturen.

Kan du nämna någon förändring?

– Vi har ganska mycket japanska ostron här i Kosterhavets nationalpark. Det ostronet betraktas som en invasiv art, alltså en art som har flyttats från sin naturliga miljö sprider sig snabbt och kan få negativ påverkan på biologisk mångfald.

– Ostron har alltid funnits här runt Koster. Japanska ostron smakar bra, men vi får inte plocka varken dem eller vanliga ostron här, eftersom Kosters nationalpark är statens egendom. Jag menar att man borde se de japanska ostronen, eller stillahavsostron som de heter numera, som möjlighet och en resurs.

ANNONS

På hemsidan valar.se kan den som är intresserad se vilka valobservationer som gjorts utmed kusten.

Fakta: Vikvalen

Är en bardval som under sommaren kan komma på besök till svenska vatten.

Kan bli upp till 9 meter lång och känns igen på sin gråa rygg,

Saknar tänder och har bard istället.

Barden är ett kamliknade organ som används för att filtrera byten ur vattnet, exempelvis små kräftdjur och stimfisk.

Är ett däggdjur som måste jämna mellanrum kommer upp till ytan för att andas.

Lever ensam eller i små grupper på upp till fem individer.

Har länge jagats men är idag skyddad i större delen av världen.

ANNONS