37 av årets 117 avgångselever gick ut med underkända betyg. Tio av dessa återfinns i en enda klass, handelsprogrammets.
37 av årets 117 avgångselever gick ut med underkända betyg. Tio av dessa återfinns i en enda klass, handelsprogrammets. Bild: Hannah Palmhagen

Vad hände på Handelsprogrammet?

10 av Handelsprogrammets 21 elever från årets avgångsklass - 48 procent - gick ut gymnasiet utan fullständiga betyg.

ANNONS
LocationStrömstad||

65 av de sammanlagda 201 satta ämnesbetygen för Handelsprogrammets avgångsklass är underkända. Detta resulterade i att närmare hälften av klassens elever inte klarade en gymnasieexamen och därför saknar nödvändigt underlag för högskolestudier. Det visar interna siffror från gymnasieskolan som tidningen har tagit del av.

LÄS MER:Nära en tredjedel av årets studenter underkända

Ragnar Bjerström, klassens mentor, är förtegen kring resultaten och hänvisar vidare till skolans ledning.

– All kommunikation med media sker via ledningen så jag måste hänvisa dig vidare till Roz Lind. Hon har avgått nu men det var hon som satt på makten som tillförordnad rektor, säger han.

Klassen har inte haft nämnvärt många vikarier, enligt mentorn som menar att det finns andra förklaringar till resultaten.

ANNONS

Roz Lind, som tillträdde som tillförordnad rektor på gymnasiet vid årsskiftet, menar att en bidragande orsak kan vara att de senaste årens rektorer inte haft den erfarenhet som krävs och att de saknat viljan att driva ett systematiskt kvalitetsarbete.

Den nu avgångna tillförordnade rektorn förklarar att detta kan ha gjort det svårare att synliggöra behovet av insatser.

– Det är också lärarnas ansvar att regelbundet följa upp elevernas kunskapsresultat. Föräldrarna bär också ett ansvar för ungdomarnas skolgång. Även om de är myndiga, säger hon.

Roz Lind ryckte in som tillförordnad rektor för Strömstad Gymnasium den gångna terminen.
Roz Lind ryckte in som tillförordnad rektor för Strömstad Gymnasium den gångna terminen. Bild: Arkiv

Roz Lind, vars nästa anhalt är som rektor på Göteborgs Högre Samskola, har under våren tillsammans med ledningen på Strömstad Gymnasium arbetat fram en handlingsplan som hon hoppas nästkommande rektorer följer.

37 av årets 117 avgångselever gick ut med underkända betyg. Tio av dessa återfinns i en enda klass, handelsprogrammets.

ANNONS