Kommunals ordförande i Strömstad, Merry Johansson, tycker inte att timvikariat är en bra anställningsform.
Kommunals ordförande i Strömstad, Merry Johansson, tycker inte att timvikariat är en bra anställningsform. Bild: Pontus Johansson

Timanställningar befaras öka smittspridningen

Frågan hur man ska kunna hindra att det nya coronaviruset sprids på äldreboenden och inom hemtjänst är högaktuell. Bland andra LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson varnar för att de timanställdas osäkra ekonomiska ställning när de blir sjuka kan bidra till smittspridning.

ANNONS
LocationStrömstad||

”Om timanställda stannar hemma för att de är förkylda så får de ingen sjukkassa eftersom de inte kan visa att de har förlorat inkomst. Då är risken ganska stor att man går till jobbet fast man har symtom. Det blir farligt”, säger han i en intervju med Dagens Nyheter 16 april.

En basregel ända sedan pandemin startade har varit att den som känner minsta symptom ska stanna hemma från jobbet för att minska risken för smittspridning.

Regeringen har också tillfälligt – 11 mars till och med 31 maj – slopat karensdagen i sjukförsäkringen för att minska risken att personer som inte känner sig helt friska går till jobbet.

ANNONS

Men när det gäller timanställda ser saken alltså annorlunda ut. Rådgivningssajten lawline.se har fått frågor om detta och reder ut begreppen på följande sätt: ”Problemet med att man är timanställd, alltså får betalt per timme man jobbar, är att arbetsgivaren endast är skyldig att utge ersättning för de timmarna arbetsgivaren bett dig arbeta. Sjuklönen är avsedd att motsvara den inkomstförlust som uppstår på grund av sjukdomen. Endast inkomstbortfall som hänför sig till arbetstidsminskning på grund av den nedsatta arbets­förmågan kompenseras.”

Inget avtal - ingen sjukersättning

Har man som timanställd vikarie ett avtal med till exempel kommunen om att arbeta en viss period men blir sjuk betalar arbetsgivaren sjuklön. Har man inget avtal får man ingen ersättning. Det är detta som många debattörer fruktar kan leda till att den som känner sig krasslig ändå tackar ja till att arbeta.

– Det säger sig självt. Om jag till exempel är ensamstående mamma eller pappa och det gäller att få mat på bordet åt barnen, säger Kommunals ordförande i Strömstad, Merry Johansson.

I Strömstad har dock frågan ännu inte varit aktuell under pandemin.

– Jag har inte hört något om att kommunen har behövt ta in mycket mer timvikarier än vanligt ännu, eftersom vi har ”Rätten till heltid” inom socialförvaltningen, som innebär att många har gått upp i arbetstid. Det gör att de anställda kan täcka upp för varandra.

ANNONS

– Timvikariat är inte en anställningsform jag tycker vi ska ha. De har det otryggt. Har man ingen fast inkomst kan man ha svårt att få bostad eller lån. Det har hur många nackdelar som helst. Kommunal förordar istället längre vikariat och fasta tjänster.

– Timvikarier behövs och de är guld värda, säger hon, men inte i för stor omfattning. Det är svårt, men allt som betyder bättre villkor för timvikarier är bra.

16,4 procent timanställda i Strömstad

Tidningen Arbetet (före detta LO-tidningen) har med hjälp av Arbetsförmedlingen listat statistik över hur stor del av de anställda inom vård av äldre och funktionsnedsatta som är timanställda hos olika kommuner (det omfattar alltså inte dem som arbetar för privata vårdföretag). Högst andel har Danderyd med 39,2 procent. Lägst ligger Karlskrona med 7,4. För Strömstad är siffran 16,4 procent och för Tanum 15,4. För andra kommuner i vår närhet är siffrorna: Lysekil 23,9, Sotenäs 21,8 och Uddevalla 21,2 procent.

Debatten om vilka risker tillfälliga anställningar innebär för smittspridning är i full gång i Sverige, sedan smitta kommit in i äldreomsorgen i många kommuner. Arbetet har i sin undersökning kommit fram till att var fjärde kommunanställd inom vård av gamla eller funktionsnedsatta har en visstidsanställning och att var femte är timanställd. Det leder bland annat risk att vårdtagarna har många vårdare, vilket in sin tur kan öka risken för smittspridning.

ANNONS
ANNONS