Helena Lilliebjelke, chef för socialförvaltningen (arkivbild).
Helena Lilliebjelke, chef för socialförvaltningen (arkivbild). Bild: Arvid Brandström

Smittspårning avslutad på Solbo: ”Smittan viker av”

I början av november stod det klart att boende och personal på Solbogården testats positivt för covid-19. Nu är smittspårningen avslutad och kommunen rapporterar att smittan viker av. – Det har varit en ­ansträngd situation för personalen, så det känns bra att smittan nu är på väg ner, säger Helena Lilliebjelke, chef för social­förvaltningen.

ANNONS
LocationStrömstad||

När covid-19 tagit sig in på boendet påbörjades smittspårning för att på bästa sätt kunna stoppa spridningen bland personal och boende. Tidningen skrev förra veckan om Aarne Juslin som var boende på Solbogården och avled i sviterna av covid-19 nyligen.

Nu är smittspårningen på boendet avslutad.

– Det vi ser är att smittan viker, och merparten av de boende och personalen på Solbogården är under tillfrisknande.

Ingen smitta har rapporterats på något annat boende.

– Vi avråder fortsatt från besök på alla boenden i Strömstad. På Solbogården håller man stängt för besök under tiden smittspårning och smitta finns. Eftersom några fortsatt är sjuka på Solbogården håller boendet fortsatt stängt.

ANNONS

Om det har varit fler dödsfall inom äldreomsorgen är inget kommunen kan kommentera.

– Med hänsyn till sekretessen om enskilda personers hälsostatus kan jag inte kommentera det, säger Helena Lilliebjelke.

Förtydligande: I en tidigare artikel om ett dödsfall på Solbogården citerades en persons upplevelse om att ha varit ­inlåst på sitt rum. Kommunen vill förtydliga att det inte är så att personer hålls inlåsta, det är ej lagligt. Precis som tidigare kan de boende öppna dörren till sin lägenhet via sitt trygghetslarm. Vid smitta försöker personalen givetvis hålla de smittade personerna på sina rum.

LÄS MER:Förstärkt personal på Solbo för att mota smittan

LÄS MER:Första fallen av corona på äldreboende i Strömstad

ANNONS