Så gör man sin egen skyddsutrustning

Daniel Hammarklev, Rossö, visar upp en långärmad skyddsrock som han själv tillverkat av sopsäckar och gaffatejp.
– Med anledning av materialbristen i vården ville jag gärna visa upp hur man kan göra, så att andra kan göra samma sak, säger han.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det är en utmaning för flera av regionerna att få tag på den skyddsutrustning de behöver för att kunna behandla patienter i spåret av coronaviruset. Det är brist på skyddsutrustning i hela landet.

– Klockan tickar och det är viktigt att agera nu, vi kan inte sitta och vänta på att utrustningen ska komma, säger Daniel Hammarklev.

Han är bosatt på Rossö och jobbar som sjuksköterska, anställd vid Försvarsmedicinskt centrum och han har tidigare jobbat i internationella kriser och krig. Han poängterar dock att detta är hans eget privata initiativ och inget han gör genom jobbet.

Daniel Hammarklev är oroad över materialbristen i sjukvården nu när coronasmittan tar sig allt mer påtagliga uttryck.

ANNONS

– Regionen har ju problem med skyddsutrustning, så jag tänkte komma med ett tips på hur man kan göra med enkla medel. Det är ingen rocket science, det handlar om sopsäckar i plast och gaffatejp, säger han.

Han kallar sin innovation "Skyddsrock Rossö" och hoppas att instruktionerna sprids.

– Jag vill gärna att detta ska få spridning så att folk kan utnyttja det. Jag har skrivit instruktioner i pedagogiskt syfte så att man kan följa varje steg.

I bildspelet till denna artikel finns bilder steg för steg.

Instruktion för tillverkning av skyddsrock ”Rossö”

Jag har valt transparent sopsäck om 140 L och svart gaffatejp för att det skall synas bra hur man tillverkar skyddsrocken. Vilken säck man vill använda lämnar jag till tillverkaren men jag rekommenderar att använda gaffatejp så att skyddsrocken inte släpper i tejpningen när du jobbar i den. Total materielåtgång i exemplet nedan är 2 st 140 L sopsäckar och några meter gaffatejp.

1. Tag två 140 L sopsäckar (benämns 1 & 2) och låt nr.1 vara intakt. Säck Nr.2 skär du av två våder från på tvären enligt bild #1. Jag skar mina våder enligt breddmåtten innermått 25 och yttermått 20 cm (är 187 cm lång och väger 88 kg, det här får du givetvis anpassa efter egen vikt och omfång). Dessa våder skall sedan bli ärmar på rocken och du behöver senare i steg 5 klippa upp ena sidan så som jag gjort på bild #5 där ärmen är märkt med siffran 3 och ”Hö” för höger. Kvarvarande del utav säck nr.2 skall du nyttja senare till att förlänga förklädet enlig ett ”teleskopförfarande” typ tub-i-tub. (Bild # 11).

2. Vik säck Nr.1 på mitten (längsmed) enligt Bild # 2. Markera enligt bilden (x) och klipp ut ett hål för huvudet. OBS! var hellre lite för snål här än tvärtom då det här hålet tenderar att töja ut sig, dels vid påtagandet, dels när du arbetat ett tag i rocken (Förstärk gärna och klipp en slits baktill enligt bilderna #20A, #20B)

3. Märk ut hål för utsläpp av höger arm enligt (x) på bild #3.

4. Se till att utsläppet inte blir bredare än den ärm du klippt till, då täcker inte tejpen sen. Bild #4

5. Klipp upp ena kortsidan på ärmen och tejpa fast den så att tejpen fäster både i ärm och rock enligt bild #5. OBS! jag har missat att tejpa på bilden men tejpen skall fästas på, och längs med, X:et på rockdelen.

6. Vik ner överdelen på rocken enligt bild #6.

7. Tejpa över x:et på andra sidan på samma sätt som du gjorde i steg 5. Bild #7.

8. Tejpa båda långsidorna på ärmen och var noga med att du lämnar halva tejpbredden så att du kan tejpa på andra sidan sen. Bild #8

9. Vänd över ärmen över bröst delen på rocken. Bild #9

10. Vik ner tejpen som du lämnade kvar enligt steg 8 längs baksidan på ärmen. Bild #10. Upprepa stegen 3–10 fast på vänster sida för att skapa vänster ärm.

11. Trä över den överblivna delen utav säck Nr.2 så som beskrivs i steg 1. Trä säck 2 utanpå säck Nr.1. Här får du mäta hur långt upp du skall trä den så att den slutgiltiga längden kommer att passa dig och din längd. Bild #11.

12. Tejpa fast säck Nr.2 i Säck Nr.1 enligt bild #12.

13. Vänd upp nedre delen av rocken enligt bild # 13 och tejpa fast säck Nr.2 i Säck Nr.1 på baksidan också.

14. Mät ut ungefär var din svanskota hamnar på rocken och tejpa en remsa på baksidan av rocken längdleds i mitten enligt bild #14. Den här skall du skapa en slits utav senare.

15. Fäst två remsor tejp om ca 60 cm var på framsidan av rocken enligt bild #15. Dessa bör fästa in där din midja hamnar på rocken då de skall nyttjas till att knyt om livet baktill.

16. Fäst in remsorna lika långt inpå rocken baktill som du gjorde framtill och vik sedan ner dem enligt bild #16.

17. Klipp upp slitsen till den höjd du vill ha baktill enligt bild #17

18. När du klippt upp slitsen blir det kvar en lös del från säck Nr.1 som du enkelt fäster upp enligt bild #18.

19. Gör hål för hand/tumme enligt eget önskemål utefter önskad passform. Bild #19.

20. Förstärk gärna kragdelen med extra tejp för att förhindra att rocken töjs ut och tappar formen enligt bilderna #20A, #20B. Bild #20 B visar hur du kan göra en längsgående slits i nacken så att du vid påtagning enkelt kommer igenom med huvudet utan att behöva göra ett för stort hål förhuvudet. Slitsen återförsluts av din kollega när du tagit på dig skyddsrocken. OBS! du behöver inte tejpa hela vägen ner enligt bild #21 då denna bild är tänkt att illustrera ett exempel på hur man kan öva med rocken. Vill du spara tejp kan du bara tejpa på en remsa ca 30 cm ner från nacken, detta beror givetvis på hur stort huvud du har.

21. För att öva av- och påtagning kan du sätta en tejpremsa hela vägen längsmed i mitten baktill på rocken, där övre och nedre slits skall vara (bild #21). När du sedan hjälper din kollega av med rocken kan du skära eller klippa upp rocken baktill i mitten på remsan. När kollegan tagit av rocken kan du enkelt ”laga” rocken igen med en ny tejpremsa och behöver på sätt inte göra slut på onödig materiel i övningsförfarandet. KOM IHÅG ATT DET ÄR VID AVTAGNING UTAV SKYDDSMATERIELEN SOM DEN STÖRSTA RISKEN FÖR KONTAMINATION FÖRELIGGER. ÖVA DETTA TILLS DET SITTER!!!

Lycka till/Daniel Hammarklev

ANNONS