"Den encelliga flagellaten är som en millimeterstor gelékula och har ett rödaktigt pigment", säger Örjan Karlsson.
"Den encelliga flagellaten är som en millimeterstor gelékula och har ett rödaktigt pigment", säger Örjan Karlsson. Bild: Arvid Brandström

Rödorange sörja flyter runt i gästhamnen

Runt Laholmen flyter det runt rödorangea sjok som luktar illa. Vi har frågat marinbiologen Örjan Karlsson vad det är för något. - Det är inte farligt, säger han.

ANNONS
|

Det som liknar nyponsoppa och flyter i drivor utanför Laholmen är varken kemikaliespill eller pressad frukt. Det är den organism som brukar skapa mareld i våra vatten. Den kallas mareldsflagellat. När det är lugnt väder flyter dessa flagellater upp till ytan. Vågor för dem sedan in till land vilket nu har hänt i Strömstads gästhamn och vid Ekenäs på Koster.

– Det brukar förekomma från sensommaren, hela hösten och en bit in på vintern. Den encelliga flagellaten är som en millimeterstor gelékula och har ett rödaktigt pigment, säger Örjan Karlsson, naturvägledare vid Kosterhavets nationalpark.

När flagellaten blåst inåt land och samlas i sjok kan de börja ruttna, därav lukten.

ANNONS

– Det brukar lukta lite sillake. När de dör börja det lukta. Men det är inte farligt.

Det är dessa millimeterstora gelékulor som alstrar det ljus som blixtrar till i mareldstider. Ljuset skapas genom en kemisk process och är ett sätt för flagellaten att försvara sig..

– Ljusblixten ska skrämma bort eventuella attackerare som kräftdjur eller småfiskar. Det är ett fenomen som finns bland många organismer. Djuphavsmarulken har ett utskott på ryggen som kan blixtra till när den vill locka till sig partners eller föda, säger Örjan Karlsson.

Ju tätare mareldsflagellaterna ligger, desto intensivare blir ljuset. Därför är det lättare att se marelden nu för den som under kvällen går ner till Laholmen och vispar runt i vattnet, enligt naturvägledaren.

– Det borde du testa, säger han.

ANNONS