Per Midtvedt på Capio vårdcentral, där Marlene Midtvedt är verksamhetsledare, är ansvarig läkare för Strömstads särskilda boenden.
Per Midtvedt på Capio vårdcentral, där Marlene Midtvedt är verksamhetsledare, är ansvarig läkare för Strömstads särskilda boenden. Bild: Marita Adamsson

Per Midtvedt: ”Alltid två läkare som fattar beslut”

När en person på särskilt ­boende blir sjuk görs alltid en individuell bedömning av vilken vård som är bäst. Det säger Per Midtvedt, ansvarig läkare för äldreboenden i Strömstad, med anledning av den granskning av kommunerna som ­inletts av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

ANNONS
LocationStrömstad||

Ämnet har blivit högaktuellt ­efter uppmärksammade fall på andra håll i landet, där äldreboenden beslutat om palliativ vård – det vill säga vård i livets slutskede – av gamla som drabbats av covid-19 istället för att försöka med botande sjukhusvård. Det ska ha skett utan att läkare undersökt patienten.

”Det har framkommit risk­indikationer om att äldre inte ges vård och behandling enligt de medicinska riktlinjer som finns och att man inte gör individuella bedömningar. Ivo bedömer att dessa riskindikationer har en hög allvarlighetsgrad. Vi påbörjar därför nu en tillsyn angående detta”, förklarar Marie Åberg vid Ivo.

Det vill säga att det skulle kunna vara så att man regelmässigt väljer palliativ vård när de gamla drabbas av covid-19 istället för att bedöma varje individ för sig. I Strömstad finns fortfarande inget fall av covid-19 på äldreboendena, men där görs alltid individuella bedömningar när någon blir sjuk och så kommer det att vara också om det handlar om covid- 19, försäkrar Per Midtvedt.

ANNONS

– Ett beslut om vård tas alltid ­individuellt tillsammans med patienten själv och eventuellt ­anhöriga.

– Det är individuella medicinska bedömningar och vi gör sådana hela tiden.

Den som behöver sjukhusvård och har nytta av sådan vård skickas till sjukhus. Men man kan vara i ett läge där ingen behandling kan ­rädda patientens liv och då sätter man in palliativ, lindrande vård istället.

– Det är alltid två läkare som fattar sådana beslut. Även om man själv är erfaren läkare ska man samråda med en annan erfaren läkare. Det kan vara svåra beslut, men det känns ganska tryggt, säger Per Midtvedt.

Brytpunktssamtal om hur gamla människor som går mot livets slut själva vill ha det hålls hela tiden.

Men även om en person sagt sig inte vilja bli förd till sjukhus om något händer frågar man ändå igen när det blir aktuellt och man måste välja hur man ska göra, ­säger Per Midtvedt.

ANNONS