Bassängen i Strömstad hotas av stängning från årsskiftet. Nu har Praktikertjänst ett förslag till lösning. Går det i lås kan bassängen vara i drift igen från månadsskiftet januari–februari. Margareta Fredriksson (L) från Strömstad är vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.
Bassängen i Strömstad hotas av stängning från årsskiftet. Nu har Praktikertjänst ett förslag till lösning. Går det i lås kan bassängen vara i drift igen från månadsskiftet januari–februari. Margareta Fredriksson (L) från Strömstad är vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Bild: Marita Adamsson

Nytt hopp – Praktikertjänst nära bassängavtal

Rehab-bassängen på Strömstads sjukhus kan få ett fortsatt liv efter årsskiftet. Praktikertjänst förhandlar med regionen och har ett koncept för att överta bassängen och driva den som en filial till Rehab på Bäckefors sjukhus, som Praktikertjänst driver.

ANNONS
LocationStrömstad||

– Det är på gång och vi är nära, men vi har inte ett färdigt avtal ännu, säger Patrik Thulin, vd för Praktikertjänsts Närsjukhus i Västra Götaland.

Planen är att driften för bassängen tas över av Praktikertjänst när avtalet med Närhälsans Rehab går ut vid årsskiftet. Närhälsan ser, som tidningen tidigare berättat, ingen möjlighet att driva bassängen vidare sedan regionen beslutat att halvera sitt bidrag till bassängen, från 1,4 miljoner till 750 000 kronor per år.

LÄS MER:Användarna: "Vi vill ha kvar rehabbassängen!"

Patrik Thulin väntar nu på förslag, med bland annat klarlagda hyresnivåer, från Västfastigheter, som äger bassängen, och klartecken från Norra hälso- och sjukvårdsnämnden till att de erbjudna 750 000 kronorna går till Praktikertjänst.

ANNONS

Praktikertjänst, som sedan länge säger sig vilja utveckla vårdutbudet på Strömstads sjukhus ytterligare, vill fortsätta att driva bassängen i Bäckefors och även den i Strömstad, trots det minskade anslaget från regionen.

I Bäckefors sjukhus driver Praktikertjänst också rehabverksamheten, men den är i Strömstad kvar hos Närhälsan.

Fjällbackabon börjar arbeta i Strömstad

Praktikertjänst arbetar i Bäcke­fors också med ett stort inslag av friskvård och uthyrningsverksamhet för bassängen, vilket gör att antalet besökare blir betydligt högre i Dalslandsbassängen än i den i Strömstad.

Susanne Hadenius-Granqvist är fysioterapeut i Bäckefors men bosatt i Fjällbacka. Hon är inställd på att sköta arbetet vid Strömstadsbassängen.

– Den blir en filial till rehab i Bäckefors. Tanken är att den ska vara öppen vardagar hela dagen, även kvällar och morgnar.

Personal, i form av Susanne, kommer att finnas dagtid. I Bäckefors är bassängen öppen även helger. Upplägget är gjort så att de som nyttjar bassängen på andra tider än när det finns personal hyr på eget ansvar, berättar hon.

För den som tränar på egen hand är det möjligt att köpa ett träningskort och man kan få hjälp av fysio­terapeuten att sätta samman ett träningsprogram, eller använda ett eget.

LÄS MER:Mer friskvård kan rädda bassängen

Man behöver inte vara patient med någon sjukdom eller skada för att använda bassängen, utan träningen kan ske som ren friskvård, förklarar Susanne Hadenius-Granqvist.

ANNONS

För Strömstadsborna innebär detta, om avtalet går i lås, att de kan vända sig till Susanne och Praktikertjänst för att träna i varmvattenbassäng men också samtidigt vara patienter hos de rehab-verksamheter som finns i Strömstad, det vill säga Närhälsan på sjukhuset eller rehab vid Capio vårdcentral. Bägge dessa rehabavdelningar har egna gym för träning ”på land”.

Rehab omfattas av det fria vård­valet och som patient kan man välja vilket rehab man vill, oavsett vid vilken vårdcentral man är listad.

Fredriksson (L): "Låter som en bra idé"

Det går alltså bra att kombinera två olika fysioterapeuter i Strömstad, om man till exempel behöver träning och behandling men också önskar träning i varmvattenbassäng.

Margareta Fredriksson (L) från Strömstad är vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon har ännu inte sett något förslag och förfrågan från Praktikertjänst men säger att det kan ligga hos tjänstemännen än så länge.

– Spontant tycker hon det låter bra, när hon hör om planerna, även om hon inte kan uttala sig med säkerhet utan att ha sett ett förslag.

– Men det låter som en bra idé. Vi tycker att lösningen i Bäckefors är bra och det är en klok idé om vi kan finna en sådan lösning för Strömstad.

Rehab-bassängen

Rehab-bassängen i Strömstad ligger inne i Närhälsans Rehabs lokaler på Strömstads sjukhus.

Brukar hålla cirka 34 grader och är handikappanpassad med bland annat räcken att hålla i vid träning och utfällbara ställningar att ligga på.

Ägs av regionens Västfastigheter och har hittills drivits av Närhälsan Rehab.

Inför budget 2020 sänks det regionala bidraget för bassängen från 1,4 miljoner kronor till 750 000 kronor.

Närhälsan anser det inte längre möjligt att driva den.

Fler besökare och mer friskvård behövs, men Närhälsan hänvisar till att den inte har i uppdrag att bedriva friskvård.

Nu vill Praktikertjänst driva bassängen i Strömstad, enligt samma koncept som för bassängen i Bäckefors. Där går ekonomin ihop genom att fler tränar som friskvård. Fler hyr bassängen för egen träning.

ANNONS